13 lipnja, 2024 10:40 pm

Fracarro MCP, konverter sa pojačalom -TEST


Od nas se očekuje da se piše o novitetima. Ovom prilikom predstavljamo Vam jedan ne novi, ali vrlo aktualan i zanimljiv proizvod od Fracarra. Radi se o konverteru pod oznakom MCP/UU
Prilagodljivi RF konverter služi za obradu analognog i digitalnog zemaljskog kanala, u mogućnosti da se preseli kanal od svoje izvorne frekvencije na bilo gdje drugdje u UHF pojasu (470-862MHz).

Već na prvi pogled izgled govori da je konverter napravljan za vanjsku instalaciju. Zato je projektiran da bude u vanjskom kučištu otpornom na vanjski utjecaj. Kad skinete plastični poklopac i podignete konverter vidjet će te dva reda jumpera(prekidača). Lijevi jumperi služe za podešavanje ulaznog kanala, a desni jumperi služe za podešavanje izlaznog kanala. Podešavanje ulaznog i izlaznog kanal na prekidaču jednostavno je prikazano tabelom. Zbog visoke selektivnosti SAW filtera, ovaj konverter se također može koristiti kao jednokanalni kanal filter kao što možete vidjeti na slici broj 3. Uz ulaz recimo postojeće antene i izlaza u sredini se nalazi ulaz (MIX) sa kojim možete dodati sve ostale postojeće kanale iz neke druge antene.

Osim konvertiranja kanala ovaj konverter ima i jedan stupanj po od 20 dB koji se može regulirati 0-15 dB, s time da je maksimalan ulazi nivo do 90 dB, a izlazi nivo je 97 dB.

Na slici 2 i 3 možete vidjeti kako smo 57 kanal D MUX-a konvertirali na 23 kanal. Strmina kanala je stvarno odlična i bez problema možete kanal približiti dokanalno ako je to potrebno.

Zašto smo odabrali konverter za test?
Ima više primjena zašto se konverter upotrebljava u antenskim sustavima:
– Jedan od najčešćih varijanti upotrebe je kod velikih stambenih objekata kad morate visoki UHF kanal distribuirati po starom sustavu antenskih razvoda. Što je viši UHF kanal to je veće gušenje po instalaciji. Najidealnije je konvertirati na što niži kanal.
– Ako želite ubaciti neki program u postojeću mrežu
– Najzanimljiva upotreba je kad imate na dvije antene, dva smjera prijema, na istom kanalu različite programe koje želite staviti u distribuciju u antenski sustav. Primjer je Zagrebačka i Kutinska regija gdje imate prijem iz jednog smejra Slovenski digitalni MUX na 32ch i od nedavno iz BiH-a nam dolazi na 32ch MUX njihov paket digitalnih programa.
Ovaj prijem da se na istom kanalu nalaze različiti programi je problem u Istri već godinama. Ovaj konverter u kombinaciji sa antenama dobar je način rješenju problema u prijemu.
Ustupio na test, uvoznik:
PEMPERantene
Brezje-plohi 4, Sv.Nedelja
+385 (0)1 3373 827
www.pemper.hr
Cijena: 975,00 Kn

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 90%

90%

Ocjena

Fracarov konverter izgledom izgleda kao još jedno pojačalo u nizu. Nekom izgled se neće svidjeti ili će biti komentar čemu za vanjsku instalaciju kad će večina željet konverter staviti u antenski sustav. Ipak ono najbitnije je sam rad i ono što dobivamo s ovim odličnim konverterom. Cijenovno je puno niži od profesionalnih konvertera, a opet iz prikaza spektra koji je priložen možete vidjeti da su uz bok profesionalnim konverterima

User Rating: 5 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …