30 svibnja, 2024 5:38 pm

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara

Elon Musk zaključio je svoju 44 milijarde dolara vrijednu akviziciju Twittera,prvi potez mu je bio otpuštanje direktora te kompanije.Musk je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agrawala, glavnog financijskog direktora Neda Segala, šefa za pravna pitanja i politike Vijaya Gaddea.Musk je dosadašnje čelnike optužio da su njega i investitore doveli u zabludu oko broja lažnih računa na platformi,i da mu nisu pružili jasne dokaze  kako ostvariti visoke ambicije koje ima s tom  platformom.Musk je rekao da na Twitteru želi poraziti “spam botove”, učiniti javno dostupnima algoritme koji određuju kako će se sadržaj prezentirati korisnicima i sprečiti da platforma postane komora za mržnju i podele.Musk nije ponudio detalje  kako će  to postići i ko će voditi kompaniju.

Najavio i otpuštanja, čime približno 7.500 radnika ostaje zabrinuto za posao.On je ranije  rekao da želi da Twitter postane “najpoštovanija platforma za oglašavanje”, što se tumačilo kao pokušaj sticanja poverenja oglašivača pred  kupovine te društvene mreže, i poručio da  želi “pomoći čovečanstvu”.Musk, suosnivač Twittera Jack Dorsey i drugi investitori ranije su sugerirali da žele udaljiti tu društvenu mrežu od reklama i prihode steći pretplatama i drugim sredstvima.Musk je napisao da “mrzi oglašavanje”.“Postoji mnogo nagađanja zašto sam kupio Twitter i što mislim o oglašavanju. Većina ih je pogrešna. Twitter želi biti najpoštovanija platforma za oglašavanje na svetu koja osnažuje brend i donosi rast kompanijama”, napisao je najbogatiji čovek na svetu i izvršni direktor kompanije Tesla.

Čak preko 90 % prihoda Twittera u drugom kvartalu ove godine je od oglašavanja.Musk je u maju je rekao da bi ukinuo zabranu pristupa Twitteru bivšem američkom predsedniku Donaldu Trumpu koji je uklonjen s mreže početkom prošle godine zbog straha od poticanja nasilja nakon što su njegovi pobornici upali u američki Kongres.Musk je  proletos ponudio preuzimanje platforme za 54,20 dolara po dionici, procenjujući je na 44 milijarde dolara. Upravni odbor društvene mreže,nerado na kraju je prihvatio ponudu ali jeMask  odustao od ovog sporazuma u julu, a Twitter je pokrenuo pravni postupak kako bi ga prisilio da poštuje dogovor,što se konačno u okrtobru i dogodilo.

 

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Dva američka glasovna glumca tužila su startup Lovo jer su njihovi glasovi korišteni za treniranje umjetne inteligencije

  New York Times- dvoje američkih glasovnih glumaca, Paul Skye Lehrman i Linnea Sage, nedavno …