13 lipnja, 2024 10:07 pm

Dva američka glasovna glumca tužila su startup Lovo jer su njihovi glasovi korišteni za treniranje umjetne inteligencije

 

New York Times- dvoje američkih glasovnih glumaca, Paul Skye Lehrman i Linnea Sage, nedavno tvrdili da je AI startup Lovo “kopirao” njihove glasove bez njihova dopuštenja. , te je podnio tužbu protiv tvrtke.

Ono što je počelo je da su njih dvoje prošlog ljeta slušali podcast dok su se vozili. Sadržaj je bio “Uspon umjetne inteligencije” i govorio je o prijetnji koju bi umjetna inteligencija predstavljala životima pisaca, glumaca i drugih ljudi u industriji zabave. U ovoj epizodi, voditelj je “intervjuirao” chatbota po imenu Poe, čiji je glas zvučao baš kao Paulov izvorni glas.

Paul je rekao da je scena u to vrijeme bila kao da voditelj intervjuira “samog sebe”, a “on sam” govori publici o opasnostima umjetne inteligencije i njezinom potencijalnom utjecaju na industriju zabave. “Zaustavili smo se i sjedili u nevjerici. Pokušavali smo shvatiti što se događa i što bismo trebali učiniti.”

Njih dvoje su tvrdili da je Lovo, startup sa sjedištem u Berkeleyu u Kaliforniji, ilegalno koristio njihove glasove za stvaranje tehnologije koja se “natječe” s njihovim zvučnim radovima. Ne samo Paul, već je i Linnea otkrila da se njezin glas koristi za treniranje umjetne inteligencije.

U tužbi podnesenoj ovog tjedna na saveznom sudu na Manhattanu, par je rekao da su ih anonimni zaposlenici Lova pozvali da dostave glasovne isječke iz 2019. i 2020., ali nisu otkrili kako će se isječci koristiti. Anonimna osoba kontaktirala je Linneu i platila joj 400 dolara za snimanje nekoliko emisija, uz objašnjenje da se snimke neće koristiti u javne svrhe, stoji u pismima navedenim u tužbi. “Želimo vratiti kontrolu nad svojim glasovima, identitetom, karijerama”, rekao je Paul.

Odvjetnik koji zastupa Lovo negirao je tvrdnje iz tužbe. “Ako korisnik pristane ustupiti snimke Lovu, onda nema problema.”

https://www.ithome.com/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …