30 svibnja, 2024 6:05 pm

Dual kamere-princip rada

Autor: Mateo Jagodić

U današnja vremena sve je više različitih mobitela na tržištu koji imaju takozvane dual kamere. Za sve Vas koji ne znate kako te kamere funkcioniraju i koja je korist od njih u ovom članku objasniti ćemo sve relevantne činjenice.

Što je dual kamera?

Dual kamere su ukratko dvije zasebne kamere;nazivaju se i stereo kamere koje “surađuju” u stvaranju fotografije. Stereo kamera je vrsta kamere sa dva ili čak i više objektiva sa odvojenim senzorom slike i filma u svakom objektivu. To na kraju omogućava simulaciju binokularnog vida i stvara dojam 3D slike.

 

Čemu koja kamera služi?

Naravno da svaka kamera odrađuje jedan dio posla da bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć. Jedna kamera je nazovimo to standardna-ima RGB senzor i radi fotografije u boji. Druga kamera izrađuje monokromatske odnosno crno-bijele fotografije. Crno bijela kamera ne služi direktno za snimanje takvih fotografija iako to možete nego za dobivanje dodatne dubine fotografije. To je tako upravo zbog monokromatskog senzora koji ima lakši dio posla oko boja. Njega ne zanima koje je boje svijetlo na Vašoj fotografiji već ga samo zanima intenzitet svjetla.

Suradnja dviju kamera

Naravno ove dvije kamere moraju se međusobno nadopunjavati i u konačnici stvoriti fotografiju kvalitetniju nego svaka kamera zasebno. Kombiniranjem dviju slika (crno-bijele i one u boji) dobivamo mnogo kvalitetniju fotografiju nego prije. Kvaliteta nije odmah uočljiva ali je prisutna. Razlika će se najbolje vidjeti u presvijetlim ili pretamnim prostorima u kojima standardna kamera ne može uhvatiti sve detalje nego ih jednostavno “ispegla”. Ovisno o tome što snimate postoji nekoliko raznih načina rada. Oni se uglavnom razlikuju u fokusiranju. U zadnje vrijeme u mobitelima se nalaze laserski senzori za fokusiranje. Oni rade na principu mjerenja vremena koliko je potrebno laseru da dođe do svog cilja i vrati se nazad. Na taj način sa slikama udaljenih objekata fokus je skoro dobar kao i ljudsko oko.

Kvaliteta slike

Zbog svega navedenoga kvaliteta slike je doista poboljšana. Zbog takozvanog “dubinskog procesora” na radu mobitela uopće se ne primjećuje zastajkivanje zbog zahtijevnije kamere. Dubinski procesor je ustvari mali dio procesora koji se uključuje kod pokretanja dual kamere. Softverska poboljšanja omogućuju da kamera još brže fokusira kadar i time dodatno poboljšava trenutak koji ste fotografirali.

Dakle dual kamere su sasvim dobra inovacija i ako ste željni kvalitetnih fotografija sa vašega mobitela predlažemo da razmotrite jedan od navedenih: HTC One M8, LG G5, Huawei P9 , XOLO Black, ZTE Axon Elite, LeEco Cool1 dual, Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi5s, Xiaomi Redmi Note 4.

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

Dva američka glasovna glumca tužila su startup Lovo jer su njihovi glasovi korišteni za treniranje umjetne inteligencije

  New York Times- dvoje američkih glasovnih glumaca, Paul Skye Lehrman i Linnea Sage, nedavno …