30 svibnja, 2024 6:44 pm

Dobrodošli u doba iskustva

Autor: Mateo Jagodić

ee3

Dvadeset i pet godina nakon što je uveden World Wide Web, informacijskom dobu došao je kraj. Zahvaljujući pametnim telefonima i internetu koji je posvuda dostupan ulazimo u novo doba, doba iskustva.

Kada ste zadnji put objavili status na Facebooku? Možda je prošlo i više nego što mislite; prema dostupnim informacijama broj ljudi koji redovno objavljuju statuse opao je za čak 21%. Simbol informacijskog doba,prozorčić za objavu statusa dominirao je računalima a sve zbog nastojanja kompanije da organizira sve svjetske informacije. Simbol novog doba izgleda puno drugačije,a sastoji se od mikroračunala, mobilnih senzora i visoke brzine povezivanja. No što se zapravo mijenja? -mijenja se cijeli kontekst naše online interakcije zbog povezanih uređaja.

Vi ste vi

Da bi si lakše dočarali kako stvari funkcioniraju zamislite si Facebook i Snapchat. Facebook je započeo informacijsko doba, tamo je vaš identitet bio određen zbrojem svih uploadanih informacija, kao što su recimo razni tekstovi,fotografije,video zapisi. Ali pametni telefoni promjenili su način na koji gledamo taj digitalni identitet. Uz visokovalitetne kamere ove akumulirane informacije postaju zastarjele i na neki način nebitne. Koga zanima što ste radili prije 3 dana ako može jednostavno pogledate live stream video što radite baš sada. Snapchat je napravio upravo to,on omogućava korisnicima da vide što drugi rade upravo u tom trenutku.

b1

Mnogi misle da je svrha kratkotrajnih poruka tajnost, no njihova svrha je da više ne budemo “robovi” akumuliranih podataka i informcija. U dobu iskustva više niste profil; vi ste jednostavno vi.

Pokaži,ne prepričavaj

Središnja ideja novog doba je ljudima što vjernije moguće pokazati ono što radite i ono što vas veseli. Sada je taj prijenos informacije moguć vizualno. Jednostavno uključite kameru  pokažete svijetu što želite. U informacijskom dobu bilo je malo drugačije; u prozor za status upisali ste tekst i potom dodali jednu od predviđenih nekoliko emocija.

S druge strane sada je prijenos informacija moguć pasivno. Jednostavno uključite kameru i to je to. U nekoliko koraka možete saznati i tko je od prijatelja gledao vaš video a ne morate čekati povratne informacije ka na Facebooku nekada.

Ova nova stvarnost je pokrenula i Facebook koji uvodi 360 video pa čak i VR. No Facebook nije jedini koji gleda prema budućnosti, možda ste već čuli za Magic Leap. To je veliki startup projekt koji je zasada “težak” čak 4,5 milijardi dolara a financiraju ga Google i Alibaba.

Raslojavanje tehnologije

U ovom momentu počinje nazovimo to”raslojavanje tehnologije”.

Na dnu se nalazi sloj 0, on se temelji na stvarnosti i stvarnim događajima. Kako se penjete gore ta stvarnost prelazi u logičnost. Na vrhu se nalazi aplikacijski sloj sastavljen od Facebooka,Shapchata i sličnih aplikacija koje omogućavaju live stream. Tenhologija sutrašnjice biti će još naprednija i samim time još više u slojevima, to je prirodan tok stvari.

b2

Iskustvo nam pokazuje da će novih proizvoda biti sve više pogotovo jer svaki sloj može rasti samostalno i bez ugrožavanja ostalih. Najbolji primjer je 3G pa sada čak i 4G mreža koja je unaprijedila cjelokupnu telefoniju bez da je ugrozila išta drugo. Ako uzmemo u obzir da su novi slojevi tek u nastajanju velika je prilika pred svima nama. Naš online i offline identitet prolaze kroz konvergentnu evoluciju jer sada svoju priču nekome možemo pokazati i vizualno.

Ako sve skupa zbrojimo dolazimo do zaključka da upravo sada počinje novo,zlatno doba za tehnologiju.


Vezani članci:

Usredotočimo se na fotografije – novim Instagram logom

HoloFlex je fleksibilni holografski mobitel

Nadogradi Windows 10 danas ili plati 119$

Komentari

comments

O Mateo Jagodić

Pročitaj i ovo

Dva američka glasovna glumca tužila su startup Lovo jer su njihovi glasovi korišteni za treniranje umjetne inteligencije

  New York Times- dvoje američkih glasovnih glumaca, Paul Skye Lehrman i Linnea Sage, nedavno …