30 svibnja, 2024 5:11 pm

CD 1982-2022

Autor. Darko Brlečić

 Ove 2022 godine obilježava se 40. obljetnica prvog komercijalnog izdanja CD-a.  Kapa dolje za takvu inovaciju koja je promijenila određene navike slušanja glazbe, pohrane iste kao i pohrane računalnih podatak. No , prije svega toga je trebalo proći određen broj poslovnih sastanaka  između ekipe iz Philipsa i Sonya. Grupni sastanci su se odvijali 1979 godine, prije nego je određen standard digitalnog zapisa i svega što uz to ide. Jedno do ključnih pitanja je bilo   vezano uz opseg CD-a – da li će biti 11,5 cm ili 12cm. Također u tu igru je bio uvučen i poznati dirigent Herbert Von Karajan koji je bio za novi medij pod uvjetom da njegovi konzumenti uživaju u glazbi u punom tom smislu. Pod tim se podrazumijevalo dana taj disk stane kompletna  Beethovenova Deveta simfonija bez prekida. CD medij je izrađen od  polikarbonata promjera 120mm, s bitrateom od 1,411, te s trajanjem od 74 minute. Unutar površine diska nalazi se 16 milijardi udubina. Prvi komercijalni CD player je napravio Sony pod oznakom CDP-101 i košta je 1000 dolara, a prvi technics CD player je bio SL-P10 s posebno dizajniranim DD motorom. Po cijeni od 1000 dolara.

Album Billy Joela –52nd Street Billyja Joela, s hitovima poput “Big Shot” i “My Life , obično se navodi kao prvi album ikada biti komercijalno objavljen. Od tih vremena pa sve do danas CD je evoluirao po pitanju kvalitete snimaka i po pitanju kvalitete uređaja. Osim toga na njemu su se pohranjivali OS programi poput Windowsa, raznih grafičkih programa i razne iteracije PC igrica.Također CD reproduktori su daleko odmakli u svojem razvoju, kako tehničkom tako i u cjenovnom. Budućnost ovog medija je neizvjesna zbog raznih varijanti digitalnih striming sustava. No, kako stvari stoje još uvijek postoje konzumenti koji preferiraju kvalitetan fizički zapis, malu popratnu knjižicu i strast prema kolekcioniranju glazbe. U to ime živjeli !

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

SAD je usvojio zakon za zaštitu glazbenika od umjetne inteligencije

Tennessee je postao prva američka država koja je donijela zakon koji štiti glazbenike od umjetne inteligencije. Skraćeni naziv …

Odgovori