17 lipnja, 2024 2:59 pm

Belorusija legalizuje pirateriju!

Beloruska vlada je prošle nedelje potpisala zakon o legalizaciji piratskih video zapisa, muzike i kompjuterskih programa u zemlji.

Belorusija je u suštini legalizovala pirateriju širom istočnoevropske nacije kao odgovor na ono što smatra “neprijateljskim zemljama” na Zapadu, kako su izvestili Billboard i Gazimodo.

Aleksandar Lukašenko je prošle nedelje legalizovao pirateriju u zemlji bez potrebe za pristankom nosioca prava. Zakon navodi da će uključivati kompjuterske programe, audiovizuelne radove, muzička dela i filmske, bioskopske i zabavne organizacije.

U zakonu piše se da je ova odluka rezultat “neprijateljskih” odnosa između Belorusije i drugih zemalja, uključujući SAD, EU i Veliku Britaniju koje su uvele sankcije toj zemlji.

SAD su uvele sankcije Belorusiji u julu prošle godine čime su je odsekle od većine finansijskih institucija, trgovine i uvoza tehnologije.Belorusija odgovara stranim državma koje čine neprijateljske radnje legalizovanjem piraterije uz upozorenje da kada ljudi  koriste piratski sadržaj, moraju da plate naknadu na bankovne račune u državnom vlasništvu.

Zakon glasi: “Naknadu koju ne zahteva nosilac prava ili organizacija za kolektivno upravljanje imovinskim pravima, posle tri godine, Uprava za patente će preneti u republički budžet u roku od tri meseca”.Novac koji isplaćuju oni koji koriste pirateriju odrediće donji dom beloruskog parlamenta i biće upućen Upravi za patente koja će taj novac držati tri godine.Zakon će biti usvojen i trajaće dve godine.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …