23 lipnja, 2024 6:39 am

Android Marshmallow polako uzima svoj udio

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

mm3

Android mobilna platforma, od svojih početaka pobuđivala je pažnju mnogih IT/ICT znatiželjnika. Kako sa mogućnostima svake aktualne verzije, tako i sa postotnim udjelom verzija, te omjerom istih među sobom. Tako ovoga puta možemo navesti kako se za aktualno razdoblje (travanj/2016.) Android Marshmallow nalazi na 4,6% uređaja, dok je pri mjesecu prije (ožujak/2016.), njegova zastupljenost bila pri brojci od 2,3%.

Naravno isti predstavlja postepeni rast, no uzimamo u obzir te navedimo kako je prošlo godine Android 5.0 Lollipop bio pri postotku od 5,4% zastupljenosti. Što pak dovodi do zaključka kako Android Marshmallow ipak usporenije dolazi do samih korisnika, odnosno njihovih modela Android pametnih telefona i tableta. Mjesec travanj za Lollipop inačicu predstavlja omanji pad zastupljenosti, odnosno za sada se isti nalazi na 35,8% zastupljenosti, što je pak pad od 0,3% u odnosu na mjesec ožujak/2016. Zastupljenost Androida 5.0 Lollipop skupni je broj obje verzije (5.0 te 5.1), kada bi sagledali iste kao posebne stavke onda bi inačica 5.0 imala 16,4% , dok bi 5.1 imao 19,4% zastupljenosti.

MM55

Ostale inačice Android mobilne platforme, poput KitKata koji se sada nalazi na 33,4% i koji sam po sebi donosi najveću zastupljenost među inačicama i u travnju opada za 0,9%, u odnosu na protekli mjesec. Android JellyBean se usprkos dugovječnosti na Android sceni i dalje nalazi na 21,3%, no i dalje mu iz mjeseca u mjesec opada popularnost, što je svakako i očekivano. Za sve one znatiželjnike koji nešto više žele „istražiti“ o popularnosti Android mobilne platforme (odnosno njezinih inačica), donosimo grafikon, gdje su inačice i vješto prikazane.

Nadamo se kako će Android 6.0, odnosno aktualni 6.0.1 Marshmallow, u narednom razdoblju polako „uzimati“ sve veći dio zastupljenosti. Te kako će pružatelji mobilne usluge kao i proizvođači, uvidjeti važnost, prednosti te kvalitetu Androida Marshmallow, te na istome svakako i dodatno poraditi.


Vezani članci:

Samsung Galaxy S7 / Pristigao

LG V10, Androidaš vrijedan pažnje

BlackBerry Priv pred Androidom 6.0.1 Marshmallow

 

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …