18 srpnja, 2024 9:25 am

Anđeli i demoni

Autor: Josip Grozdanić

Anđeli

Anđeli i demoni

Donekle uspjeliji od prethodnika «Da Vincijev kod», atraktivan i zanimljiv teološki triler oskarovca Rona Howarda («Genijalni um», «Frost / Nixon») adaptacija je prvog iz serije bestseler romana Dana Browna sa simbologom Robertom Langdonom u glavnoj ulozi. Uz energičnu Vittoriu Vetru (Ayelet Zurer), znanstvenicu iz švicarskog instituta CERN, Langdon (Tom Hanks) ovaj put juri Vatikanom, u utrci s vremenom tragajući za okrutnim ubojicom koji je oteo četiri preferita, najizglednija kandidata u izboru novog pape. Dok ga šifrirani tragovi uz pomoć vatikanskog kamerlenga Patricka McKenne (Ewan McGregor) vode od vatikanske knjižnice do Sikstinske kapele i Berninijevih skulptura, Langdon mora spriječiti razornu eksploziju antitvari ukradene iz CERN-a.

AD_INTL_1SHT_GLOW_2Najveća vrlina filma koji je, baš kao i Brownov megabestseler, namijenjen ponajprije zabavi uz kokice i određeno korištenje malih sivih stanica, leži u vrlo intrigantnom zapletu koji uključuje ubojstvo pape i djelovanje zagonetne sekte Iluminata. Riječ je o uzbudljivoj, razmjerno stiliziranoj, ekonomično režiranoj i vrlo dinamičnoj cjelini koja plijeni efektnim prikazima vatikanskih rituala. Međutim, dvostruki oskarovac Tom Hanks ne uspijeva nadići papirnatost Langdonova lika, a cjelina obiluje netočnostima i nelogičnostima. Premda se Vatikan narogušio i na ovaj film, jednako kao i na «Da Vincijev kod», Dan Brown i redatelj Ron Howard u konačnici ne podrivaju već afirmiraju Katoličku crkvu.

Review Overview

Ocjena

Najveća vrlina filma koji je, baš kao i Brownov megabestseler, namijenjen ponajprije zabavi uz kokice i određeno korištenje malih sivih stanica, leži u vrlo intrigantnom zapletu koji uključuje ubojstvo pape i djelovanje zagonetne sekte Iluminata. Riječ je o uzbudljivoj, razmjerno stiliziranoj, ekonomično režiranoj i vrlo dinamičnoj cjelini koja plijeni efektnim prikazima vatikanskih rituala.

User Rating: 3.95 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

“V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster

Pet razloga da pogledate “V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, …