18 srpnja, 2024 10:03 am

“V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster

Pet razloga da pogledate “V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster

Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, Columbia Pictures, 2021.

Till Lindemann, glavni vokalist grupe “Rammstein”, otpjevao je pjesmu na ruskom jeziku specijalno za ovaj film. Štoviše, sam je došao na tu ideju!

  1. Temeljen na nevjerovatnim ali stvarnim događajima 

Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, Columbia Pictures, 2021.

 

“V-2. Bijeg iz pakla” je film temeljen na stvarnom događaju vezanom za natporučnika gardijske lovačke avijacijske pukovnije Mihaila Devjatajeva, koji je 1944. godine dospio u ropstvo, a zatim u koncentracijski logor na otoku Usedom (u Baltičkom moru), gdje je bio prisiljen raditi fizičke poslove na obližnjem tajnom njemačkom poligonu Peenemünde, gdje su se pravili novi avioni na mlazni pogon i rakete V-1 i V-2. Kada se našao tako blizu njemačkih aviona, Devjatajev je donio čvrstu odluku da iskoristi prvu šansu i pobjegne u neprijateljskom bombarderu…

Jedan od glavnih konzultanata filma bio je Aeksandar Devjatajev, sin čuvenog pilota. On je pomogao da radnja u povijesnom smislu bude što autentičnija. Pa ipak su dodani pojedini izmišljeni detalji da bi se postigao umjetnički efekt.

    1. Poznati redatelj i istaknuti producent

Ruski redatelj Timur Bekmambetov na premijeri filma “Devjatajev” (ili “V-2: Bijeg iz pakla”) u kinu “Poklonka” u Muzeju pobjede u Moskvi.

Jevgenij Odinokov/Sputnik

Jedan od vodećih ruskih reditelja Timur Bekmambetov dobro je poznat u inozemstvu. U Hollywoodu je on stajao iza filmova kao što su “Odklikana” (“Unfriended”, 2015.), “Abraham Lincoln: Lovac na vampire” (“Abraham Lincoln: Vampire Hunter”, 2012.) i remake legendarnog “Ben-Hura” iz 2016. Pa ipak, njegov najuspješniji projekt do ovog trenutka je film “Tražen” (“Wanted”, 2008.) s Jamesom McAvoyem i Angelinom Jolie u glavnim ulogama.

Producent Igor Ugoljnikov poznat je po tome što pravi povijesno vjerodostojne filmove posvećene Drugom svjetskom ratu. U njegovom opusu su “Utvrda Brest” (“Brestskaja krepost”) iz 2010. o herojskoj obrani Brestske tvrđave koja se prva uhvatila u koštac s Nijemcima prilikom napada na SSSR, a također nedavno premijerno prikazani film “Podoljski kadeti” (“Podoljskije kursanti”, 2020.) o najkritičnijem trenutku u obrani Moskve tijekom jeseni 1941. godine.

      1. Originalni soundtrack Tilla Lindemanna

Glavni vokalist grupe Rammstein otpjevao je za film “V-2. Bijeg iz pakla” staru sovjetsku pjesmu pod nazivom “Voljeni grad”. I otpjevao ju je na ruskom!

“Till mi je ponudio da sam otpjeva tu pesmu, vjerojatno zato što je odrastao u Rostocku, u Istočnoj Njemačkoj”, rekao je Bekmambetov. “Njegov otac je mnogo vremena proveo na putovanjima i radio kao pisac u Sovjetskom Savezu. Till je i sam bio pionir (sovjetska vrsta skauta). Ovu plesmu mu je plevala majka kada je bio dijete. Till je saznao da ja snimam film o Devjatajevu i da će glavna glazbena tema biti pjesma ’Voljeni grad’. U Istočnoj Njemačkoj je Devjatajev poštovan kao heroj, a na otoku Usedom stoji i njegov spomenik. Tamo su ga poštovali i u sovjetsko vrijeme poslije ujedinjenja Njemačke. Zbog toga smo snimili i videoklip.”

  1. Korištena je ista tehnologija kao u videoigri War Thunder

Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, Columbia Pictures, 2021.

Tijekom snimanja filma “V-2. Bijeg iz pakla” iskorištena je tehnologija iz videoigre, umjesto tradicionalne CGI tehnologije. Slična je tehnologija već isprobana u Marvelovim filmovima i u televizijskoj seriji “Mandalorian”, ali za Rusiju je ovo potpuno novo iskustvo.

Videoigra War Thunder za više igrača omogućila je da letovi aviona u filmu izgledaju autentično, a virtualni piloti sudjelovali su u bliskoj zračnoj borbi i borili se protiv glavnog glumca Pavla Prilučnog, koji igra Devjatajeva.

“Nama se sviđa vizualizacija borbi u zraku koju su napravili naši kolege na temelju praćenja letova koje su snimili virtualni piloti. Geometrija putanje leta, brzina i borbene situacije izgledaju daleko stvarnije nego u drugim suvremenim ratnim filmovima. Dobro je što se tehnologija War Thunder može iskoristiti i izvan videoigrica kao alat koji omogućava da filmovi postanu bolji”, kaže producent igrice War Thunder Vjačeslav Bulanjikov.

  1. Prvi blockbuster o Drugom svjetskom ratu snimljen u vertikalnom formatu

Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, Columbia Pictures, 2021.

Film “V-2. Bijeg iz pakla” objavljen je kako u tradicionalnom horizontalnom, tako i u inovativnom vertikalnom formatu za mobilne platforme. I to je prvi film na svijetu koji je snimljen u tom formatu!

“Mnogi konzumiraju sadržaje na mobilnim telefonima, pa je čudno što se tvorci filmova ne brinu o tom auditoriju”, rekao je Bekmambetov. “Naravno, to nije ono što smo mi učili na filmskim akademijama, i nije način na koji smo mi pravili naše filmove, ali ovo je suvremeni svijet i mi se trebamo adaptirati i, što ja znam, tražiti nešto novo!”

https://hr.rbth.com/

 

 

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Anđeli i demoni

Autor: Josip Grozdanić Anđeli i demoni Donekle uspjeliji od prethodnika «Da Vincijev kod», atraktivan i …