15 lipnja, 2024 10:00 pm

ABI: HDR setovi nadmašuju 4KTV pošiljke u 2020

ABI istraživanja: Visoke značajke dinamičkog raspona infiltrirati će neke pune HD televizore i pomoći u povećanju zamaha 4K. ABI Research prognozira da će HDR TV isporuke narasti na 41 posto CAGR i dosegnuti 245 milijuna jedinica 2022. godine. 8KTV setovi su još uvijek dugi niz godina od prožimanja globalnog tržišta, s tržišnim hiperom koji se trenutno usredotočuje na japanske planove za isporuku 8K videa na Olimpijskim igrama 2020. godine ,

“Kao što je očigledno sa nedavnom Sonyovom najavom o uključivanju HDR-a na sve svoje nove televizore, sljedeća generacija TV tehnologije uskoro će biti istaknuta značajka u mnogim UltraHD televizorima”, izjavio je Khin Sandi Lynn, analitičar industrije tvrtke ABI Research. “Dok neki skupi skupi još ne podržavaju tehnologiju, visokokvalitetni proizvođači televizijskih programa prepoznaju vrijednost koju HDR funkcionalnost donosi u iskustvu gledanja”.

Dobavljači, uključujući LG, Samsung i Sony, žele ugraditi HDR u svoje UltraHD televizore kao vrhunsku značajku za podršku boljoj boji i detaljima. Ipak, kako HDR i dalje prodrijeti na tržište, emiteri se i dalje drže zbog dinamičnog standardnog okruženja. Dok je HDR10 osnovna norma industrije, Dolby Vision nudi vrhunske značajke poput metapodataka dinamičnih scena po sceni kako bi se dodatno poboljšala slika.

Prema riječima Sam Rosena, izvršnog direktora i potpredsjednika tvrtke ABI Research, Amazon i Samsung nedavno su objavili razvoj HDR10 +, verzije HDR10 standarda koji koristi dinamičko mapiranje tonova kako bi se postigao poboljšani kontrast i boje. U ovom trenutku, ovaj standard nema snažnu industrijsku koaliciju za poticanje usvajanja i služi za daljnje zbunjivanje tržišta. ”

I dok se isporuke UltraHD televizora stalno rastu, neki proizvođači TV-a već se pripremaju za sljedeću generaciju – 8KTV standarda. Japanski proizvođač televizora Sharp objavio je prvi 8KTV postavljen krajem 2015., koji je koštalo oko 130.000 USD. Kineski proizvođači Chang Hong, Hisense i Skyworth uveli su 8KTV setove 2017., ali još nisu dostupni za prodaju. To će biti godina prije nego što setovi pogoduju mainstream potrošača; U međuvremenu, setovi pronalaze ulogu u tržištima digitalnih signage.

Lynn, analitičar ABI, rekao je, “8KTV setovi će ući u tržište u malim količinama u 2020. godini, ali uglavnom u Japanu, a možda i u Južnoj Koreji, u kojima emiteri sada rade na emitiranju 8K. U međuvremenu će ostati UltraHD HDR televizori koji dominiraju cjelokupnim tržištem. ”

 

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Televizija sa Stražnjom Projekcijom: Pogled u Prošlost

Televizija sa stražnjom projekcijom (RPTV) bila je revolucionarna tehnologija koja je omogućila prikaz na velikom …