17 lipnja, 2024 4:11 pm

A1 Hrvatska ulaže više od 109 milijuna eura

Andrija Jovićević

 U radiofrekvencijski spektar

Investicijom od 109.28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra, A1 Hrvatska osigurala je dugoročne resurse koji će biti osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina. Osiguran je spektar u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz, koji će omogućiti najbolje korisničko iskustvo, ubrzani tržišni rast, maksimalno nacionalno pokrivanje te time pomoći ispuniti zahtjeve Digitalne agende za Europu.

Ovom značajnom investicijom kompanija se još jednom dokazala kao ozbiljan investitor i partner Vladi Republike Hrvatske. Sam proces javne dražbe koji je provodio HAKOM bio je vrlo kompetitivan što potvrđuje značajno veći prihod države od prvotno planiranih 155 milijuna eura koliko bi sav radiofrekvencijski spektar ponuđen na javnoj dražbi stajao po inicijalnim cijenama. A1 Hrvatska će svoj osvojeni dio radiofrekvencijskog spektra platiti 109.28 milijuna eura.

A1 Hrvatska je s osvojenim radiofrekvencijskim spektrom osigurala resurse za nastavak pružanja najkvalitetnijih mobilnih usluga, razvoj novih inovativnih proizvoda te najviše standarde korisničkog zadovoljstva. Također, s navedenim spektrom osigurava se kvalitetan širokopojasni Internet i u područjima s neadekvatnom infrastrukturom poput zastarjelih bakrenih parica.

Akvizicijom javnom dražbom maksimalno dozvoljene količine spektra od 2×25 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 800/900 MHz osigurano je najveće moguće nacionalno pokrivanje mobilnim signalom visoke kvalitete, i na otvorenim i u zatvorenim prostorima.  S 2×65 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 1800/2100/2600 MHz, osigurani su optimalni kapaciteti za daljnji razvoj naprednih i  visokokvalitetnih usluga koje podrazumijevaju korištenje velike količine podatkovnog prometa u mobilnoj mreži, na primjer Homebox usluge.

Pored navedenog, A1 Hrvatska ima na raspolaganju i 2×10 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 700 MHz, te 100 MHz u radiofrekvencijskom pojasu 3.7 GHz, koji se koriste za nacionalno pokrivanje 5G signalom odnosno omogućavanje visokih mrežnih kapaciteta nužnih za zadovoljavanje potreba rasta prometa u mobilnoj mreži.

Daljnji razvoj snažne A1 mobilne i fiksne infrastrukture nastavit će podržavati digitalizaciju hrvatskog društva i gospodarstva na krilima novih, inovativnih usluga i platformi kao što su autonomna vožnja, e-zdravstvo, Cloud Gaming te Industrija 4.0.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …