18 travnja, 2024 4:34 pm

5G Modem za satelitsku komunikaciju

Samsung razvija tehnologiju 5G modema za satelitsku komunikaciju

Ideja o standardizaciji 5G modema za ne-zemaljske telekomunikacijske mreže nije sasvim nova. O tome se raspravljalo još 2018 godine u SES-Astra grupaciji. No, realizacija nije bila na vidiku. Zato iz Koreje stižu ohrabrujuće vijesti,  a njih šalje ekipa iz Samsunga .

Piše: Darko Brlečić

 Samsung Electronics osigurao standardiziranu tehnologiju modema za nezemaljske mreže 5G (NTNs) za izravnu komunikaciju između pametnih telefona i satelita.  Tvrtka planira integrirati ovu tehnologiju u tvrtkina  Exynos modemska rješenja, ubrzavajući komercijalizaciju 5G satelitskih komunikacija i utirući put eri interneta svega (IoE) koju pokreće 6G. Samsungova NTN modemska tehnologija zadovoljava najnovije 5G NTN standarde definirane Projektom partnerstva 3. generacije (3GPP izdanje 17).  Tvrtka je dovršila provjeru tehnologije primjenom iste na Exynos Modem 5300. NTN tehnologija je satelitska komunikacijska tehnologija od vitalnog značaja za napredovanje ere buduće mobilnosti. Budući da je standardna tehnologija osigurana, komunikacijski operateri, terminali i tvrtke poluvodiča mogu joj lako pristupiti i koristiti je. Stoga se očekuje da će se tehnologija brzo širiti. Ova tehnologija pruža komunikacijsko okruženje bez područja bez usluge u pustinjama, morima i planinskim područjima ili u situacijama katastrofe, a može se široko koristiti za strojeve za gradski zračni promet (UAM) kao što su bespilotne letjelice i leteći automobili do kojih se ne može doći zemaljske mreže. . Samsung Electronics je osigurao tehnologiju kompenzacije Dopplerovog pomaka koja točno predviđa položaj satelita u niskoj orbiti iznad Zemlje na temelju 5G komunikacije i minimizira pogreške frekvencije. Ova tehnologija odašilje i prima signale s frekvencijskim pogreškama kompenziranim korištenjem informacija o lokaciji i brzini sa satelita i informacija izmjerenih GPS signalima s mobilnih uređaja. Prema Samsung Electronicsu, ako se ovo primijeni, korisnici će moći slati i primati velike količine podataka poput fotografija i videa uz jednostavne tekstualne poruke. Osim toga,  Samsung Electronics planira razviti standardnu tehnologiju satelitske komunikacije koja se temelji na uskopojasnom internetu stvari (NB-IoT) i primijeniti je na sljedeću generaciju Exynos modema. U ovom slučaju,  budući da je izlaz satelitskog prijenosa i prijema moguć bez antenskog čipa velike snage za bežičnu komunikaciju radi povećanja osjetljivosti prijema, moguće je smanjiti ograničenja dizajna mobilnih proizvoda. Samsung Electronics ima za cilj proširiti svoje 5G poslovanje u kratkom roku i zauzeti vodeću poziciju u eri 6G putem istraživanja 6G tehnologije u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. U budućnosti će korejski tehnološki div neprestano razvijati Exynos modeme s 5G i NB-IoT tehnologijom kako bi ubrzao komercijalizaciju satelitskih 5G mobilnih komunikacija dok će preventivno osiguravati bitne tehnologije za eru interneta svega (IoE) temeljenu na 6G uslugama.

www.businesskorea.co.kr

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Fracarro rješenja za strukturno kabliranje

Talijanska tvrtka posjeduje kompletan asortiman proizvoda i usluga za izradu sustava distribucije podataka u stambenim …

Odgovori