13 lipnja, 2024 9:49 pm

4K prijenosni zum objektiv za televizijsku produkciju

Andrija Jovićević

Canon CJ15ex4.3B 

Canon predstavlja proširenje svojih vodećih 4K objektiva za televizijsku produkciju za kamere s 2/3-inčnim senzorom u vidu modela CJ15ex4.3B. Nudeći izvanredne optičke performanse po kojima je Canonova serija UHDxs već poznata, objektiv CJ15ex4.3B podržava maksimalni zum od 15x i širokokutnu žarišnu duljinu od 4,3 mm. Ovaj lagani (2,19 kg) i kompaktni objektiv, koji je sada Canonov model za sve scenarije televizijskog emitiranja, omogućuje snimateljima postizanje 4K optičkih performansi čak i uz ugrađeni 2x ekstender, pa su snimke uvijek u najvećoj razlučivosti – od središta slike, pa do samih rubova. Potražnja gledatelja za 4K sadržajima raste, pa je CJ15ex4.3B savršen izbor za snimatelje koji žele stvarati sadržaje za budućnost i misle o tome prilikom nadogradnje na 4K sustave i tijekove rada.

Prošle godine Canon je slavio 60. godišnjicu svojeg djelovanja na području televizijskih objektiva. Predstavljanjem modela CJ15ex4.3B ovaj proizvođač nastavlja dugu tradiciju nuđenja inovativnih i optički izvrsnih proizvoda. Uz vjernu reprodukciju boja, ovaj objektiv podržava korekciju kromatskih odstupanja BT.2020 kad je uparen s kompatibilnom 4K kamerom. Idući još jedan korak dalje od uobičajenog standarda za emitiranje (ITU-R preporuka BT.709), televizijski snimatelji mogu koristiti CJ15ex4.3B za postizanje šireg gamuta boja. Rezultat takvih sposobnosti objektiva je svjetlija, životnija i dinamičnija slika s izvanrednim tonovima, realističnim teksturama i dubinom, što znači da u potpunosti ispunjava očekivanja konzumenata koji žele sve dojmljivija iskustva televizijskog programa.

Optimizirani raspored fluoritnih, UD i Super UD¹ elemenata objektiva koji je korišten kod modela CJ15ex4.3B optički ispravlja kromatska odstupanja. Pomoću te tehnologije koju je razvio Canon objektiv daje prekrasne slike s manje zamućenosti boje ili boje izvan obrisa. Osim toga, to je prvi objektiv za televizijsku produkciju koji ima ASC (Air Sphere Coating) – novu tehnologiju premaza koji poništava refleksiju svjetla i time smanjuje intenzitet ghostinga te se postižu autentičnije HDR snimke.

Funkcija zuma objektiva CJ15ex4.3B, koja se kontrolira preko višegrupnog pomičnog zuma i asferičnih leća, osigurava dosljedne i pouzdane optičke performanse. Čak i prilikom korištenja njegova ugrađenog 2x ekstendera moguće je dobiti vrhunske 4K snimke. Uz to, poboljšan sustav unutrašnjeg fokusiranja kontrolira fluktuaciju fokusa i poboljšava razlučivost u perifernim dijelovima zaslona, pa su snimke mirnije, čišće i oštrije.

Zahvaljujući svojoj širokokutnoj žarišnoj duljini i omjeru zuma, CJ15ex4.3B je savršen za snimanje scena kao što su ptičje perspektive stadiona i pejzaži. Takve značajke uparene s kompaktnim i laganim dizajnom čine ovaj objektiv prikladnim i za snimanje u uskim prostorima ili u neposrednoj blizini objekata kad je nužan stil snimanja „s ramena“. Ovaj prenosivi objektiv za televizijsku produkciju oslanja se na trajnost uobičajenih HD objektiva i osigurava veliku mobilnost kakva se traži od kamera u područjima novinarskog izvješćivanja i dokumentaristike. Ergonomski dizajniran za snimatelje koji duže periode snimaju s ramena,  rukohvat objektiva CJ15ex4.3B lijepo sjeda u korisnikovu ruku, smanjuje opterećenje i omogućuje nesputano snimanje.

 

Glavne značajke objektiva CJ15ex4.3B:

  • vodeće povećanje u klasi (15x) i najširi kut (4,3 mm) kod jednog prijenosnog širokokutnog zum objektiva
  • 4K razlučivost od središta do rubova leće
  • tehnologija premaza ASC
  • UD i Super UD elementi objektiva
  • širok gamut boja BT.2020 i podrška za velik dinamički raspon
  • digitalna pogonska jedinica visokih performansi (e-Xs IV)
  • lagano i kompaktno kućište za izvrsnu mobilnost
  • ugrađen 2x ekstender

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

OLED posteje još brži, još bolji

Andrija Jovićević Novi televizori dolaze s 165Hz, Wi-Fi 7 i bržom AI MediaTek je službeno …