19 svibnja, 2024 5:32 pm

Panasonic najavljuje svoju perjanicu među OLED televizorima

Andrija Jovićević 

Model MZ2000, koji donosi novu eru OLED svjetline i izražaja

Danas Panasonic najavljuje svoj vodeći OLED TV za 2023., MZ2000, dostupan u veličinama od 55, 65 i 77 inča.

Uz svoje holivudsko ugađanje i vrhunsku točnost boja, Panasonic OLED televizori već su dugo hvaljeni kao najbolji izbor za filmove, TV emisije i igranje. Sada najnoviji vodeći Panasonicov model dolazi s najsuvremenijim novim panelom i izvanrednim sustavom upravljanja toplinom1, zajedno s nizom vlasničkih poboljšanja obrade slike, igranja i zvuka. Rezultat je Panasonicova najbolja i najsvjetlija slika – što MZ2000 čini televizorom koji morate imati za 2023. godinu.

PANASONICOVA NAJBOLJA HDR SLIKA DO SADA

Kada je riječ o pružanju savršene HDR slike, svjetlina je sve – a MZ2000 uvodi potpuno novu eru u mogućnostima OLED izražaja i svjetline.1

MZ2000 koristi Panasonicov novi prilagođeni modul, nazvan “Master OLED Ultimate”, koji koristi vrhunski panel s Micro Lens Arrayom, u kombinaciji s novom višeslojnom konfiguracijom upravljanja toplinom koju su razvili Panasonicovi inženjeri. Rezultat je značajno povećanje svjetline, s povećanjem vršne svjetline od približno 150%, a prosječna svjetlina također je poboljšana u usporedbi s prošlogodišnjim modelima. Kombinacija novog modula s Panasonicovim HCX Pro AI procesorom osigurava da je svaki detalj jasan, s realističnim istaknutim dijelovima i zapanjujućom preciznošću boja.1

Također, kao i kod prethodnih modela, MZ2000 podržava širok raspon HDR formata, uključujući Dolby Vision IQ™[2], HDR10+ Adaptive i HLG Photo, format fotografije koji fotografije donosi u svijet HDR-a.

GLEDANJE U KVALITETI KINA

Novi MZ2000 OLED predstavlja kombinaciju potpuno novog panela i modula, s Panasonicovom tehničkom preciznošću koju su omogućili japansko znanje i iskustvo i inženjering, spojeni s vještinom podešavanja boja Stefana Sonnenfelda.

Stefan Sonnenfeld, osnivač i izvršni direktor tvrtke Company 3, pouzdani je suradnik nekih od najboljih svjetskih filmaša. Sonnenfeld je među nekolicinom vodećih umjetnika koji su zagovarali moć ocjenjivanja boja za pričanje priča i prenošenje emocija.

NPR ga opisuje kao “da Vincija filmova”. Sonnenfeld je svoje vještine kolorista primijenio na mnoge od najhvaljenijih i najpopularnijih filmova prošlog desetljeća: Top Gun: Maverick, Zvijezda je rođena, Wonder Woman, Čovjek od čelika, Ljepotica i zvijer, Ratovi zvijezda: Sila se budi, Jurski svijet, 300 i mnogi drugi. Poput mnogih drugih vodećih kolorista, on koristi Panasonic OLED zaslone kao referentne monitore velikog formata za klijente u svom svakodnevnom tijeku rada. Doista, Panasonicovi OLED televizori naširoko se koriste u studijima i postprodukcijskim kućama.

Osim toga, MZ2000 ima poboljšani način rada Filmmaker Mode koji osigurava da gledatelji mogu uživati u svom sadržaju točno onako kako je umjetnik zamislio – bilo da gledaju u namjenski izgrađenoj kino sobi ili prozračnom obiteljskom dnevnom boravku.

Senzor temperature boje okoline nadograđen je za način rada Filmmaker Mode, čime se osigurava precizna reprodukcija slike u svim uvjetima osvjetljenja; na primjer, snižavanjem temperature kao odgovor na toplo osvijetljeno okruženje ili posvjetljivanjem tamnih tonova u izrazito svijetlim okruženjima.

STREAMING BEZ TRZANJA

Osim što optimizira sliku na temelju okoline, MZ2000 također poboljšava iskustvo streaminga za većinu izvora.

Važno za streaming sadržaj koji može varirati od HD-a i više, algoritam Streaming 4K Remaster identificira razlučivost i analizira teksture po području kako bi se isporučile detaljnije, čistije slike kroz prilagodljivu naprednu obradu. Rezultat je oštriji i prirodniji sadržaj sa streaminga.

NEVJEROJATNI DOŽIVLJAJI IGRANJA

Igre su se posljednjih godina brzo razvile. Radnje su napisane poput hollywoodskih blockbustera, 3D svjetovi su veći i realističniji nego ikad prije, a postoji bezbroj svemira igara za istraživanje.

Kako bi u potpunosti uronili u ovaj rastući svijet zabave, igrači su se tradicionalno okrenuli monitorima kako bi izvukli najviše iz najnovijih konzola i osobnih računala koja nude napredne tehnologije renderiranja i superbrzo vrijeme učitavanja.

Međutim, sve se to sada može postići s novim MZ2000. Uz podršku za ključne značajke specifikacije HDMI 2.1, punu 4K rezoluciju, brzinu osvježavanja do 120 Hz, ultranisku latenciju i kašnjenje unosa, VRR i AMD Freesync Premium, MZ2000 je savršeno rješenje za igrače.

MZ2000 je također kompatibilan s tehnologijom NVIDIA G-SYNC. Kada je spojen na sustav koji koristi NVIDIA RTX grafičku karticu[3], automatski optimizira ulazno kašnjenje i postavke VRR-a za sesije igranja bez kidanja i zastajkivanja, na TV-u koji je potvrđen i sada priznat od NVIDIA-e.

Kako bi osigurao da svaki naslov izgleda najbolje, novi True Game Mode donosi sve značajke preciznosti boja dostupne za filmove u svijet igara, dok poboljšani HDR Tone Mapping donosi izvorno orijentirani izraz s uređaja za igranje. Uz to, True Game Mode se može kalibrirati i prikazuje Calman Calibrated logo nakon podešavanja pomoću Calman® Color kalibracijskog softvera Portrait Displays – de facto standarda u svijetu stvaranja, distribucije i reprodukcije sadržaja. To znači da True Game Mode reproducira igre onako kako su zamislili njihovi kreatori. U međuvremenu, Dolby Vision®2 otključava najprirodnije vizualne elemente koje svaka igra nudi[4].

Naravno, u stvaranju izvrsnog iskustva igranja potrebno je više od pružanja savršene slike. Novododani načini zvuka za igranje omogućuju korisnicima da se potpuno izgube u igri, dodajući nove slojeve intenziteta, napetosti i stvarnosti prilagođene bilo kojem naslovu koji igraju.

Dostupan za postavljanje na nadograđenoj kontrolnoj ploči za igre (Game Control Board) modela MZ2000, način zvuka RPG dizajniran je kako bi se korisnici osjećali kao da su uronjeni u virtualni svijet igre, dok način FPS pruža točan zvuk lokaciju, omogućujući korisnicima da čuju suptilne zvukove kao što su koraci za taktičku prednost.

VRHUNSKI ZVUK

Za 2023. algoritam Bass Booster je nadograđen. Kada se odabere iz izbornika, isporučuje dubok bas s brzim odzivom, što znači da korisnici mogu uživati u istinski dinamičnom zvuku kroz Panasonicov 360° Soundscape sve-u-jednom TV audio paket. Podešene od strane Technicsa, višestruke ugrađene zvučne jedinice usmjerene prema gore, bočno i prednje proizvode proizvode potpuno imerzivnu prostornu zvučnu kulisu s Dolby Atmos®2 koji oživljava filmove i igre.

Protežući se cijelom dužinom TV-a iza rešetke prednjeg zvučnika, niz zvučnika omogućuje širu, precizniju zvučnu kulisu, kao i mogućnost podešavanja relativne glasnoće zvuka u različitim dijelovima prostorije.

MZ2000 dolazi s tri načina rada Sound Focus: Pinpoint Mode, koji omogućuje usmjeravanje zvuka na jednu određenu točku; Area Mode, koji vam omogućuje prebacivanje zvuka na grupu ljudi u određenom dijelu sobe; i Spot Mode, koji pojačava glasnoću na jednom mjestu, dok drugima omogućuje da i dalje čuju zvuk.

Usmjereni zvuk otključava mnoštvo prednosti upotrebljivosti. Roditelji s malom djecom koja spavaju iza zida na jednoj strani sobe mogu usmjeriti zvuk od sebe kako bi djeca mogla mirno spavati, a roditeljima omogućiti uživanje u izvrsnom zvuku. Još jedna praktična primjena je mogućnost pojačavanja glasnoće za gledatelja koji ima slab sluh.

POBOLJŠANJA I ZA MY HOME SCREEN 8.0

MZ2000 ima najnoviju iteraciju Panasonicovog visoko ocijenjenog pametnog TV OS-a, my Home Screen 8.0, koji podržava sve glavne usluge video streaminga i dolazi s poboljšanjima funkcije Bass Booster, značajki pristupačnosti i funkcije myScenery.

Panasonic je surađivao s Njemačkim savezom slijepih i slabovidnih na daljnjem poboljšanju naših mogućnosti pristupačnosti. U početnom postavljanju, MZ2000 nudi različite opcije podešavanja za korisnike oštećena sluha i vida, koje zatim glasovno navođenje može voditi kroz početno postavljanje kako bi se pojednostavila prva instalacija Panasonic TV-a. Osim toga, pruža funkciju za korisnike oštećena vida da nauče gumbe pomoću zvučne povratne informacije.[5]

Osim što nudi ova važna poboljšanja pristupačnosti, MZ2000 također vam pomaže da se opustite. Značajka myScenery koja vam omogućuje da odaberete izbor umirujućih slika i videozapisa[6], ima nove zvukove prirode koje je iz cijelog svijeta prikupila Joy Foundation, inc.[7] i novo je kodirana u Dolby Atmos®2 format.


[1] Dostupno na modelima od 55 i 65 inča

[2] Dolby, Dolby Vision, Dolby Atmos i simbol dvostrukog D registrirani su zaštitni znakovi Dolby Laboratories Licensing Corporation. Dolby Vision IQ je zaštitni znak Dolby Laboratories Licensing Corporation.

[3] SPD Auto Game Mode (NVIDIA GPU Detection) radi samo za NVIDIA GeForce RTX 30 Series grafičku karticu i jače NVIDIA modele.

[4] Dostupno samo sa 60 Hz.

[5] Samo Europa i Ujedinjeno Kraljevstvo.

[6] U suradnji s LoungeV Studijom (www.loungev.com).

[7] Produkcija/montaža: Healing Garden / Joy Foundation, inc.; Kreativni producent: Keiichiro Kita; Terensko snimanje: Satoru Nakada, Takuya Mori; Urednički nadzor: The Society for Harmonic Science (https://www.sound-healing.jp/)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Philips monitori E1 linije predstavljaju

Tri nova višenamjenska modela za hibridni i remote rad  Andrija Jovićević  U ožujku se seriji …