18 srpnja, 2024 11:05 am

Narednik James

Autor: Josip Grozdanić

Narednik james

Narednik James

Akcijska ratna drama Kathryn Bigalow («Plavi čelik», «Pakleni val», «Čudni dani»), autorice specijalizirane za režiju tvrdih, akcijom i nasiljem prekrcanih «muških» priča, storija je o skupini američkih vojnika u Iraku. Kad im se nakon pogibije jednog suborca pridruži hrabri, svojeglavi i neposlušni narednik William James (Jeremy Renner), njegove kolege Sanborn (Anthony Mackie) i Eldridge (Brian Geraghty) krenu u odlučnije i učinkovitije pronalaženje i deaktiviranje eksplozivnih naprava i auto-bombi. Dok broje dane do smjene i posjeta obiteljima od kojih su se otuđili, grubi momci znaju da na ulicama Bagdada smrt vreba na svakom koraku.

Iznimno sugestivno i gotovo dokumentaristički uvjerljivo dočaravanje ratne tjeskobe i užasa, dojmljivo kreiranje ozračja prezasićenosti krvlju i smrću uz uporabu zrnate fotografije i ispranih boja, maestralna režija bez trenutka praznog hoda, sigurni glumački nastupi i efektan soundtrack s angažiranim hitovima benda Ministry odlike su izvrsnog djela kojem se može uputiti i poneki prigovor. Naime, nema ni riječi o pravim uzrocima rata za naftu, kao da autorica i sama vjeruje u bajke o uvođenju demokracije i slobode u Irak. Svakako, desničarska ideologiziranost u konačnici ipak ne umanjuje vrline filma u kojem se u kratkim epizodnim rolama pojavljuju zvučna glumačka imena poput Ralpha Fiennesa, Guya Piercea i Davida Morsea.

 

Review Overview

Ocjena

Ocjena

...Iznimno sugestivno i gotovo dokumentaristički uvjerljivo dočaravanje ratne tjeskobe i užasa, dojmljivo kreiranje ozračja prezasićenosti krvlju i smrću .....

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

“V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster

Pet razloga da pogledate “V-2. Bijeg iz pakla”, novi ruski blockbuster Timur Bekmambetov, Sergej Trofimov/Bazelevs, …