22 lipnja, 2024 4:33 am

Najmodernija optička i 5G infrastruktura…

 u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1

Andrija Jovićević

A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije) predstavili su partnerstvo u poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1. Developeri okupljeni oko poduzetničkog inkubatora i polaznici programa za razvoj igara dobili su priliku raditi s najboljim pristupnim tehnologijama te prilagoditi svoje proizvode brzinama, latenciji i drugim prednostima koje im pružaju gigabitne 5G i optička mreža te tako bili globalno konkurentni.

Osim tehnološkog partnerstva, A1 Hrvatska i PISMO inkubator nastavljaju zajednički promicati inovacije te kroz edukativne programe raditi na učenju digitalnih vještina budućnosti. Također, zajednički cilj im je poticanje razvoja domaće gaming industrije i zajednice koju A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte podržava već četiri godine.

Polaznici programa za razvoj igara i zaposlenici pedesetak startupova imaju na raspolaganju najmodernije pristupne tehnologije – gigabitnu A1 optičku i indoor 5G mrežu. Očekivane performanse, gigabitna brzina i niska latencija ostvarene su na testnoj mreži u frekvencijskom području od 3,5 GHz, što je omogućilo brzine do 1,3 Gbps i odziv od 5 ms.

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska objasnio je da je cilj kompanije izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge na kakve su A1 korisnici i naviknuti: „Naša je strategija ubrzana izgradnja 5G infrastrukture u frekvencijskom području od 3,5 GHz te povećanje pokrivenosti i kvalitete širokopojasnog pristupa na 5G i 4G tehnologiji u frekvencijskom području od 700 MHz. To će omogućiti kvalitetan širokopojasni pristup i na lokacijama gdje je bakrena parica kao zastarjela tehnologija prošlosti jedina dostupna,“ objasnio je Makar te dodao: „Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice“.

Mobilna 5G mreža otvorit će širom vrata razvoju i primjeni AR i VR tehnologije što je A1 Hrvatska demonstrirala u suradnji s Delta Realityjem, prvim domaćim specijaliziranim studijom za stvaranje sadržaja u virtualnoj stvarnosti. Osnivač i direktor Vedran Škarica objasnio je da s 5G mrežom VR svijet postaje realniji i responzivniji, što omogućuje vrhunski doživljaj. Predstavio je to na projektu posebno razvijenom za ovu priliku – VR simulaciji stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži. Pokazni meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić koji je poručio da je ovo dokaz da tehnologija i sport itekako idu zajedno te se nada da će ta sinergija u virtualnoj dimenziji izazivati sve više interesa, posebno kod mladih i djece koja tek ulaze u svijet sporta.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …