24 srpnja, 2024 1:32 pm

LTE problem sa FTE filterom lako riješen -TEST

Autor: Andrija Jovićević

lte_fte_dsc_0056

LTE 5780 Zn filter iz FTE Maksimala

Za one kojima je ovaj članak o LTE (4G) smetnjama prvi puta na čitanju ponovit ćemo ponovno “Zašto imamo smetnje nastale od 4G ili LT-om?”

Pitate se gdje je tu sada problem sa 4G? Problem je taj što TELE2, VIP i HT rade sa daleko većom snagom od signala zemaljske televizije, a na dosta mjesta rade i sa snagama koje ne bi smjeli raditi. Neravnomjerni odnos signala stvara interferenciju i smetnju tako da u Zagrebačkoj regiji naprimjer 4G smeta na 25 i 48 kanalu. Najjednostavnij spas je ugradnja LTE filtera što bliže samoj anteni. Kvalitetni filteri mogu Vam uveliko pomoći  u gušenju 4G signala da budu na razini digitalnih zemaljskih signala, ali ako su 4G signali u startu drastično veći sama ugradnja filtera je samo jedan segment u slagalici. Slijedeće što vam može pomoći je usmjerenija zemaljska antena koje u sebi ima LTE filter ili ono u najgorem slučaju je da sakrijete svoju antenu iz zone prejakog 4G signala.

Problem oko ovakvih smetnji teško je riješiti bez kvalitetnog instrumenta zato Vam sa ovim testovima i slikama mjerenjima možemo pomoći koji model LTE filtera odabrati u ovoj “šumi” kako bi riješili problem sa prijemom zemaljske digitalne televizije. Na velikom broju naših trgovina “piše LTE filter” i veliki broj tih trgovaca nije nikad ni ugradio nijedan taj komad da bi mogao znati da li on i kako reže smetnju koja nastaje od 4G signala.

lte_fte_dsc_0056Cijeli ovaj tjedan testirali smo desetak komada istog filtera iz FTE Maksimal tvrtke pod oznakom LTE 5780 Zn. Filter koji svojim dimenzijama i izgledom nećete ni zamijetiti nakon što ga ugradite. Uz to ovaj filter možete postaviti vrlo blizu antene i bez vanjske dodatne kutije zbog konstrukcije. Naravno uz upotrebu kvalitetnih kompresijskih F konektora da ne uđe voda.

Osnovne mehaničke uvjete i sam izgled uz vrlo kvalitetnu izradu dopunjava i mjerenje koje smo napravili. Iz priložene slike mjerenja možete i sami vidjeti vrlo okomiti rez od 25-30 dB. Ujedno ovaj pravi LTE filter možete koristiti i kod GSM smetnji. Svi filteri, njih deset koje smo dobili na testiranje imali su identične karakteristike.

Osnovne karakteristike:

  Lte 5780 Zn  
 Code 0520318-01
Band 5 – 782  MHz
Pass band attenuation
through loss
5-716 MHz
≤ 1 dB
Lte band attenuation
rejection
≥ 55 dB
Power pass Yes
 Dimensions 89 x Ø 18,5 mm
 Material Zinc

Cijena testiranih modela:

FTE FE 5780 Zn filter 95,00 Kn

FTE Maximal filter je ustupila tvrtka Z d.o.o.


NAPOMENA: Ovisno o lokaciji na kojoj se nalazite ponekad su signali 4G i digitalni zemaljski signali većih razlika i jedan filter nije dovoljan da bi Vas riješio problema smetnje od 4G-a. Ako niste sigurni za brže rješavanje smetnji na zemaljskoj anteni savjetujemo Vas da se javite u Udrugu NETCRO i odaberete nekog od tehničara sa Vašeg područja ili se javite direknto u OIV. Djelatnici tvrtke OIV besplatno će Vam otkloniti problem smetnje od 4G(samo od smetnje 4G).


Vezani članci:

Riješite se LTE smetnje sa LTE filterom u par koraka -TEST LTE filtera

Odlična karta iz HAKOM-a

Smetnje od LTE baznih postaja prijavite u OIV

LTE ili 4G filteri i zašto?

 

 

 

Ukupan dojam

LTE - 95%
GSM - 95%
Kvaliteta izdrade - 95%
Uloženo/dobivano - 95%

95%

Ocjena

Filter iz tvrtke FTE Maksimal rješit će Vas problema smetnji 4G i GSM-a pravilnim postavljanjem što bliže samoj anteni. Naravno morate izmeriti razine 4G i zemaljskog digitalnog signala jer ako je razlika veća od 30 dB potrebna su Vam dva ovakva filtera da bi riješili problem smetnje. U svakom slučaju ovaj kvalitetan proizvod preporučamo.

User Rating: 3.47 ( 3 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …