15 lipnja, 2024 10:42 pm

LG PH550 G Minibeam projektor – TEST

Piše: Darko Brlečić

U zadnje vrijeme je na tržištu  prisutno sve više i više malih prijenosnih projektora. Mnogi od njih posjeduju svu silu konektora i Bluetooth povezivost. Takvi modeli su prvenstveno namjenjeni za korisnike koji rade mobilne prezentacije, kako u poslovne svrhe tako i u zabavno/promotivne svrhe. Jedan od takvih je LG PH550 G Minibeam.

Dizajn
LG PH550G Minibeam je najbolje predstaviti kao portabilni uređaj za projekciju velike slike. U malenom bijelom plastičnom kućištu (170mm x 110mm x 40mm šxdxv) krije se optika potpomognuta LED osvjetljenjem i DLP čipsetom. Ugrađena LED RGB lampa s rokom trajanja od 30.000 sati daje svjetlinu od 550 lumena. Veličina ekrana koja se može dobiti iz ovog projektora kreće se od 25 ” inča pa sve do 100 ” inča uz HD rezoluciju od 1280×720 . Funkcionalnost ovog portabilnog projektora se nalazi u priključcima kao što su: HDMI(MHL), USB,VGA, AV IN(3,5mm) te Bluetooth povezivosti. Ugrađena baterija omogućuje neprekidan rad do 2,5 sata, dok priloženi daljinski upravljač daje dodatnu notu komfora ovom uređaju.

Performanse
LG PH550 G deklariran je  kao multifunkcijski LED projektor s  mobilnom mogućnošću. U tom svjetlu treba gledati njegov radni rok baterije  od 2,5 sati, dostatno za iole bolju poslovnu  prezentaciju kojom dominiraju slike. Prikaz grafova nije najbolji, manji izostanak kontrasta  kod boja može dovesti do krivog tumačenja prikazanih rezultata pa kod ovog univerzalca ne treba tražiti “dlaku u jajetu“.

Tijekom testiranja prezentacijskih mogućnosti projektora ,mjenjao sam dijagonalu ekrana, te došao do optimalnih 40” inča (102cm), gledljivo s distance od 130 cm. Unutar predefiniranih postavki slike odlučio sam se za Cinema mod. Boje su nekako toplije, pozadina malo zatamnjenija a na detaljima se ništa ne gubi. Za vrijeme testiranja malo sam prosurfao interenetom u potrazi za raznim mišljenjima  po pitanju korištenja ovog projektora kod gejmerske  populacije. Moram se složiti s onim što sam saznao da ovaj projektor može odraditi više nego dobar posao kod gejmera, jer nije problematičan kod sinhronizacije s grafičkim karticama, nego propušta materijal kakav je bez artificijelnih dodataka i obrada. Doduše dijagonala od 102 cm nije nešto što gejmeri preferiraju, pa makar se tu radilo o megapopularnim mrežnim igrama tipa World of Warcraft. Dojam velikih ratnih brodova više dolazi do izražaja na velikom platnu negoli na ekranu od 32 ili 37 inča. Korisnici koji još uvijek koriste VGA poveznicu mogu odahnuti, jer zadnja generacija LED projektora među koje spada testirani model odlično odrađuju zadatak u svim varijantama po pitanju navedene poveznice.

Klasična video prezentacija je sasvim u redu: na zaslonu je prikaz slike iznimno bogat,  kvaliteta boja je odlična dok je svjetlina uniformna. Unutar postavki dobro je poigrati se s mogućnostima koje nudi Cinema mod i Vivid mod. Ovo potonje preporučam kod video zapisa koji obiluje snimkama na otvorenom prostoru (scene na otvorenim cestama, ispod vedrog neba gdje dominiraju bijeli i plavi tonovi ) dok Cinema mod preporučam kod filmskog zapisa gdje dominiraju jarke boje(žuta,crvena, narančasta…) kako ne bi gledanje postalo naporno.

Buka ventilatora je iznimno niska, kod  paljenja treba biti malo strpljiv, a ostalo je sve u granicama normale. Za zvučnu kulisu potrebno je projektor spojiti na kakav audio sustav ili kompjuterske zvučnikem da dojam bude kompletan. Osim žičanog povezivanja (HDMI,USB,VGA) LG PH550G posjeduje mogućnost bežičnog povezivanja uz Bluetooth,WiFi poveznice. Dušu dalo za kakvu prezentaciju s tablet računala i similarnih naprava. Za mobilnu populaciju ovaj projektor je idealno rješenje.

Tehničke specifikacije:
Projekciji sustav : DLP LED
Svjetlina : 550 ANSI
Razlučivost: 1280×720 (HD)
Kontrast: 100.000: 1
Format slike : 4:3/16:9/Cinema Full Zoom
Digital Keystone korekcija:  Auto Keystone(Vertikalni)
Lampa : 30.000 h
Baterija: 2.5 h
Veličina projekcije: 25 inča – 100 inča
Priključci: HDMI(MHL), USB, RGB ulaz, audio 3,5mm izlaz, 3,5mm av ulaz
Dimenzije: 175,2 ×110,2×43,1 (širinaxdubinaxvisina)
Masa : 0,91 kg
Prosječna maloprodajna cijena : na upit

Ustupio:
LG Hrvatska
Av. Većeslava Holjevca 40
1000 Zagreb
www.lg.com.hr

Ukupan dojam

Dizajn - 95%
Mogućnosti - 85%
Kvaliteta zvuka - 70%
Kvaliteta SD slike - 90%
Kvaliteta HD slike - 85%
Kvaliteta izrade - 90%
Uloženo/Dobiveno - 85%

86%

Ocjena

LG PH550G Minibeam je najbolje predstaviti kao portabilni uređaj za projekciju velike slike, koji u ovom trenutku nema konkurencije. Naime, ugrađena baterija s radnim rokom od 2.5 sati, Bluetooth/Wi-fi povezivost, male dimenzije i dobre performanse svrstavaju ovaj projektor u "must have" mobilnu prezentacijsku opremu. HD razlučivost (1280x720) je dostatna za multimedijalne aplikacije i manju kućnu zabavu. Broj opcija za podešavanje slike je minimalan što ne treba zabrinjavati korisnika(automatski keystone-vertikalni). Poslovni korisnici koji često borave na putu neka posebno obrate pažnju na ovaj projektor...

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …