15 srpnja, 2024 10:39 pm

LG 43UD79 UHD 4K monitor – TEST

Piše: Darko Brlečić

Vrsni poslovni monitor, koji vas za igre ne ostavlja ravnodušnim

Kako vrijeme odmiče, tako funkcionalnost računalnih monitora dobiva novu dimenziju, višu razinu i estetsku vizuru. Postajemo svjedoci da korisnička populacija postaje sve zahtjevnija. Između ostaloga moderni korisnik želi da njegov monitor bude multifunkcionalan u svakom pogledu, a to uključuje tzv. multitasking, visoku razinu opremljenosti i visoku razinu slikovnog prikaza. Korejski LG je to shvatio na vrijeme pa je ponudio tržištu model dijagonale od 43 inča( 108cm) s UHD 4K rezolucijom.

Opremljenost

LG 43UD79 dolazi u velikom paketu poput kakvog televizora. Unutar paketa se nalazi monitor veličine 108cm, s mogućnošću montiranja na zid (podržan VESA 200×200 standard), metalna montažna ploča s oprugom koja omogućuje podešavanje nagiba i stolni stalak koji se spaja na metalnu ploču. Osim toga tu se nalazi po jedan set HDMI kabela, DP (Display Port) kabela, VGA-3,5mm adapter za druge vrste uređaja i strujni kabel većeg presjeka. Za potpuni uporabni komfor brine se priloženi daljinski upravljač  manjih dimenzija ali s dobrim rasporedom tipaka.

Kada smo položili monitor na radnu plohu i krenuli montirati metalnu ploču sa stolnim stalkom, imali smo što vidjeti kod  ploče s priključcima. Monitor posjeduje 4 HDMI ulazna priključka(2x4K 30p, 2x4K 60p), jedan DP ulazni priključak, jedan USB-tip C priključak i dva USB 3.0 priključka, a tu je 3.5mm izlazni priključak za slušalice. Sve u svemu to je visoka razina opremljenosti.

Performanse

Jpeg

Prilikom ovog testa koristili smo dva HDMI kabela posebno certificiranih za prijenos 4K UHD signala, kabeli su iz produkcije Black Rhodiuma i Oelbacha. Žalosna je činjenica da na našem tržištu nije prisutan veći izbor kvalitetnih proizvođača navedenih kabela, nego se sve svodi na dva imena, dok u trgovinama koje obiluju svom silom novih 4K UHD televizora nalazimo jeftine konfekcijske HDMI kabele revizije 1.3a nepoznatog porijekla i upitnih tehnoloških izvedbi. No, što je tu je !

Zahvaljujući velikom broju priključaka, monitor je bio spojen s ASUS računalnom konfiguracijom, HP notebookom, LG Blu ray playerom i Golden Interstar 4K satelitskim Android receiver/playerom. U toj konstelaciji snaga nije bilo teško isprobati ponuđene mogućnosti, a one se manifestiraju u razdiobi ekrana na četiri zasebna ekrana s punom HD razlučivošću. Monitor rezolucije 3840×2160 pixela s IPS panelom nudi širok kut gledanja bez gubitka, a mogućnosti PIP (Picture in Picture) i PBP (Picture by Picture) nude novu razinu multitaskinga. Za razliku od prethodnih godina, monitori rastu kako u širinu tako i u visinu, dijagonale od cca 40 inča polako ali sigurno zauzimaju tržište, a sve to prati tehnološka inovativnost, rezolucija i kvaliteta prikaza. Izvrsnost prikaza ovdje nije izostala, dapače što je izvor signala bio bolji to je slikovni prikaz dobivao na kvaliteti. Iako spojena računala imaju više nego solidne grafičke kartice, najbolju sliku smo dobili posredstvom  4K satelitskog Android receivera/playera. Razina svjetline, gamut boja, fino kontrastiranje, bogatstvo detalja, sve navedeno je bilo na visokoj razini, kako na punom zaslonu tako i na malim zaslonima. Ništa nije izgubilo na svojoj draži. Moramo priznati da nam se opcija multitaskinga svijela u svakom pogledu, paralelno smo pripremali vijesti za objavu, gledali serije na HBO HD kanalu, te uživali u ljepotama životinjskog svijeta na UHD satelitskom kanalu. Uglavnom, zanimljiv monitor koji će s vremenom dobiti  puno poklonika…

Tehničke specifikacije
Ekran: široki 16:9 ravni IPS
Rezolucija: 3840×2160
Svjetlina: 350 cd/m2
Odziv: 5ms
1000:1
Kut gledanja: 178°
AMD FreeSync
Priključci:, 4xHDMI, 1xDisplay Port, 1xUSB tip-c ,1×3,5mm audio
Daljinski upravljač: DA

Prosječna maloprodajna cijena: 5.200,00 kn

Ustupio:
LG Hrvatska
AV Večeslava Holjevca 40
10000 Zagreb
www.lg.com/hr

Ukupan dojam

Dizajn i kvaliteta izrade - 9.5
Kvaliteta slike - 9.5
Kvaliteta zvuka - 9
Opremljenost - 9.5
Mogućnosti - 9.5
Uloženo/dobiveno - 9.5

9.4

Ocjena

LG 43UD79 je prije svega višenamjenski monitor za uredsko poslovanje, rad u medijima i tome slično. Podjela  zaslona na  četiri djela u HD rezoluciji čini ga snažnim radnim alatom. Svrha takve podjele ide u smjeru kvalitetnog multitaskinga  pa kod ljudi koji provode cijeni dan za računalom može služiti za igranje igrica ili gledanje omiljenog video zapisa bez trunke gubitka na kvaliteti. Ono što posebno veseli je posebna podjela zaslona na četiri djela po želji korisnika tako da korisnik može birati veličinu glavnog zaslona i veličinu ostalih zaslona a  sve ovisi o vrsti posla i popratnim radnjama. Prikaz slike je na zavidnoj razini u svakom segmentu, to prati solidan zvuk iz ugrađenih zvučnika. Za maksimalni uporabni komfor brine se mali daljinski upravljač. Dijagonala od 43inča (108cm) nije mala pa je preporučljivo smjestiti monitor cca 70-tak cm-a od radnog mjesta. Iako u kompletu s monitorom dolaze HDMI i DP kabeli, poželjno je ih zamijeniti s kvalitetnijima, jer ovaj monitor zaslužuje ozbiljnu kabelsku poveznicu. U svakom slučaju ne treba štedjeti na  popratnoj opremi, jer u protivnom može doći do razočarenja. Naša preporuka ide u smjeru razmatranja ovog monitora prilikom odabira…

User Rating: 5 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …