13 lipnja, 2024 9:50 pm

Facebook testira glasovnog asistenta „M“

Autor: Nino Krstačić

fb_2

Popularizacija glasovnih asistenata na Android, iOS i Windows Phone mobilnim platformama, sasvim je neupitna. Svjedoci smo kako se u posljednjih nekoliko godina ti isti asistenti „iz dana u dan“ oplemenjuju novim značajem, odnosno svakog dana postaju bogatiji za pojedine značajke, koje konkurencija nema. Slobodni smo reći kako od samih početaka traje natjecanje između Google Now (Google), Siri (iOS) ili pak Cortane (Windows Phone). Ono što nema Google Now, ima Cortana a ono što nemaju niti Cortana niti Google Now, uvelike posjeduje Siri glasovna asistentica. Realno i vrlo izgledno bilo je očekivati kako će u takvu utrku krenuti i još neki konkurent. Odnosno još neka tvrtka koja se želi okušati u svijetu glasovnih asistenata. Ne tako davno društvena mreža Facebook rekla je kako ima želje i planove da upravo ona bude ta četvrta tvrtka koja će proizvesti i u opticaj pustiti svoju inačicu glasovnog asistenta. Ali kako je to za sada još uvijek nemoguće, tj, nije tako lako izvedivo. U to smo vjerovali sve do prije dva dana, kada je Internetskim prostranstvom puštena informacija kako je Facebook pustio u testnu fazu svojeg glasovnog asistenta „M“ (Moneypenny).

1 2

Kao što smo naveli malo iznad a potvrđuju riječi Davida Marcusa (glavnog i odgovornog za razvoj Messenger aplikacije) Moneypenny može sve ono što i svaki drugi govori asistent. Ali isto tako i ono što konkurencija za sada ne može ostvariti, odnosno implementirati u svoje algoritme. Riječ je o ljudskoj interakciji odnosno o mogućnosti da upravljanja danim ljudskim zadatcima (podsjetnicima). Pojasnimo malo pobliže kroz primjer davanja glasovnom asistentu „M“ naredbe da nas sutra u 12:00h podsjeti kako u obližnjem restoranu imamo zakazan ručak. Iako ćemo mi tu informaciju možda i smetnuti s uma, ništa za to.

3Naš „M“ će nas toga dana u neko vrijeme prije zakazanog ručka, podsjetiti da imamo ručak. Ili pak isti primjer možemo provući kroz kupovinu odnosno „tulumarenjima“ kroz trgovačke centre. Pripadajući glasovni asistent „M“ moći će se pokrenuti klikom na gumb koji će se nalaziti pri samome dnu Messenger aplikacije. Za sada će Facebookov „M“ biti u testnoj fazi pri Messenger aplikaciji na mobilnim platformama. Dok se nakon toga očekuje i u opticaju za Android i iOS, dok kasnije koji slučajem i za Windows Phone.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

YouTube uvodi igranje igrica preko Playables

YouTube je u zadnjih nekoliko meseci testirala opciju „Playables“, koja se koristi za igranje besplatnih …