22 lipnja, 2024 6:17 am

Canon osvojio četiri cijenjene nagrade 2019 TIPA World Awards

Andrija Jovićević

Canon je primio četiri priznanja od Technical Image Press Association, TIPA kojima se ističe Canonova impresivna slikovna tradicija i inovacije u raznim primjenama: od objektiva EF do revolucionarnog sustava EOS R. Godina 2019. Canonova je 25. godina u kojoj dobiva nagradu TIPA-e, i to nakon važne godine za tvrtku u kojoj su predstavljeni sustav EOS R i navoj RF, koji će obilježiti cijelo jedno razdoblje. Ovogodišnje nagrade govore o Canonovoj stalnoj i nenadmašnoj stručnosti u području fotografije. TIPA World Awards, natjecanje koje provodi 30 časopisa iz branše iz 15 država s pet kontinenata, jedna je od globalno najcjenjenijih nagrada iz svijeta fotografije i slikovnih tehnologija.

Nagrade 2019 TIPA World Awards dobili su sljedeći proizvodi:
• Najbolji napredni fotoaparat punog kadra: Canon EOS RP
• Najbolji DLSR profesionalni objektiv fiksne žarišne duljine: Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM
• Najbolji APS-C objektiv fiksne žarišne duljine za fotoaparate bez zrcala: Canon EF-M 32mm f/1.4 STM
• Najbolji standardni objektiv fiksne žarišne duljine za fotoaparate bez zrcala: Canon RF 50mm F1.2 L USM

Proizvodi iz Canonova novog sustava fotoaparata punog kadra bez zrcala prepoznati su kao vodeći u branši – osvojili su dvije nagrade. Prva je za cjenovno pristupačno, kompaktno i lagano tijelo fotoaparata, EOS RP, a druga za revolucionarni objektiv serije L fiksne žarišne duljine RF 50mm F1.2 L USM. Oba proizvoda postavljaju standarde u fotografskim performansama, nudeći kreativne mogućnosti snimanja zahvaljujući prednostima sustava EOS R, uključujući najbrže automatsko fokusiranje na svijetu . Preostale dvije nagrade svjedoče o snazi i širini Canonovih linija objektiva EF i EF-M – od najlakšeg 400mm f/2.8 objektiva na svijetu EF 400mm f/2.8L IS III USM pa do kompaktnog objektiva visoke kvalitete EF-M 32mm f/1.4 STM. Oni su pravi dokaz Canonova stalnog nastojanja da inovira u tehnologijama objektiva i nudi optičku izvrsnost, nudeći u svim svojim linijama proizvoda komplete za sve vrste korisnika.

Najbolji napredni fotoaparat punog kadra: Canon EOS RP
EOS RP je kompaktan, lagan, svestran i cjenovno pristupačan fotoaparat bez zrcala s CMOS senzorom od 26,2 megapiksela, procesorom DIGIC 8 i Dual Pixel CMOS sustavom automatskog fokusiranja. Prikaz i kadriranje odvijaju se preko LCD-a Vari-Angle dijagonale 7,6 cm i elektroničkog tražila razlučivosti 2,36 M točaka. Fotoaparat može snimati 4K 24/25p videozapise te je opremljen HDMI-jem i priključcima za slušalice i mikrofon. EOS RP namijenjen je onima koji traže napredni fotoaparat punog kadra koji se lako koristi te ima vođeno korisničko sučelje koje omogućuje korisnicima da na zaslonu vide kako mijenjanje načina rada utječe na njihove slike. Među dodatnim su prednostima poboljšano automatsko fokusiranje u uvjetima slabog osvjetljenja koje uz objektiv f/1.2 podiže osjetljivost automatskog fokusiranja na nevjerojatnih EV-5.

Najbolji DLSR profesionalni objektiv fiksne žarišne duljine: Canon EF 400mm f/2.8 IS III USM
Mala masa, stabilizacija slike u 5 koraka i lakoća rukovanja važne su karakteristike za fotografe koji rade na terenu, a Canonov objektiv EF 400mm najlakši je u svojoj klasi. I značajka lakog rukovanja igra veliku ulogu, dok ugrađene kontrole za stabilizaciju slike u pet koraka i zaključavanje/aktiviranje fokusiranja uz mogućnost stalnog ručnog podešavanja čine ovaj svestrani objektiv prikladnim za držanje u ruci. Među ostalim impresivnim značajkama jest blenda s devet listova, USM motor prstenastog tipa i minimalna udaljenost za fokusiranje od 2,5 metra. Taj objektiv nudi stalno ručno fokusiranje te se sastoji od 17 elemenata u 13 grupa s elementima od fluorita i super UD elementima, a tu su i premazi Air Sphere, Super Spectra i premaz od fluora.

Najbolji APS-C objektiv fiksne žarišne duljine za fotoaparate bez zrcala: Canon EF-M 32mm f/1.4 STM
Kompaktan i lagan objektiv fiksne žarišne duljine za fotografije i videozapise. Fotografi koji rade oboje znat će cijeniti STM ovog objektiva EF-M zbog njegovog glatkog i tihog fokusiranja prilikom snimanja fotografija i skoro nečujnog rada prilikom snimanja videozapisa. Objektiv je kompaktan veličinom i lagan (235 g), a ima širok prsten za fokusiranje s mogućnošću stalnog ručnog podešavanja. Objektiv se sastoji od 14 elemenata u 8 grupa, a tehnologija premaza Super Spectra pomaže smanjiti ghosting i flare. Velik maksimalni otvor blende stvara zadivljujući bokeh, dok njegova minimalna udaljenost fokusiranja (0,23 m) i maksimalno uvećanje od 0,25x otvaraju brojne kreativne slikovne mogućnosti.

Najbolji standardni objektiv fiksne žarišne duljine za fotoaparate bez zrcala: Canon RF 50mm F 1.2 L USM
Ovaj ultrabrz i superoštar objektiv fiksne žarišne duljine za Canonove fotoaparate iz serije EOS R otporan je na nepovoljne vremenske uvjete te se sastoji od 15 elemenata u 9 grupa. Tu su UD i asferični elementi, kao i premazi Air Sphere, Super Spectra i premaz od fluora. Objektiv ima blendu s deset listova i minimalnu udaljenost od 40 cm prilikom fokusiranja s prilagodljivim kontrolnim prstenom koji se može upotrebljavati za podešavanje otvora blende, brzine zatvarača, ISO postavki i kompenzacije ekspozicije. Fokusiranje je brzo i tiho zahvaljujući ultrazvučnom motoru prstenastog tipa.

Izvor: Canon

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Evolucija Soundbar Zvučničkih sustava: Od početaka do današnjih Dana

Nekad su vladali jeftini 5.1-kanalni sustavi kućnog kina u kutiji, ali to je bilo prije …