3 ožujka, 2024 11:28 pm

Bežične slušalice za gamere AOC GH401

Bežične  slušalice dugo vremena su bile rezervirane za populaciju koja preferira slušanje zvuka u pokretu. Nerijetko je cijena takvih slušalica bila teško prihvatljiva običnoj publici. No, vremena se mijenjaju. Sada  na tržištu se mogu naći bežične slušalice i za gamere. Da, to pomalo zvuči nestvarno, ali drži vodu.

Piše: Darko Brlečić

Koliko mi je poznato , dobar dio igrača još uvijek preferira žičanu povezivost svih potrebnih elemenata tijekom igranja . No, kako stvari stoje, s vremenom će ta ista populacija morati prihvatiti bežičnu povezivost.  Cijene takvih naprava polako ali sigurno dolaze u razinu prihvatljivosti.

AOC GH 401 spadaju u slušalice čija cijena dolazi na razinu prihvatljivosti.

Estetska komponenta
Testirani model slušalica dolazi u crnoj izvedbi s crveno/crnim koncem opšivenim oko ruba konstrukcije koja drži obje strane slušalica. Aluminijski držač u metaliziranoj crvenoj izvedbi daje dojam ozbiljnog pristupa dizajniranju slušalica. Školjke koje drže zvučničke jedinice su punjene pjenom i obložene umjetnom kožom koja je vrlo mekana, te lako prianja na slušni aparat. Također i traka za glavu je obložena umjetnom gumom što omogućuje da nema bolnog pritiska na tjeme. Estetsku komponentu dodatno nadopunjava metalna mrežica iza koje se nalazi AOC logotip, pa neupućeni korisnik može steći dojam da se radi o poluotvorenom modelu slušalica iako to nisu.

Funkcionalna komponenta
Model GH401 ovisno  o  vrsti funkcije mogu biti bežične slušalice uz svesrdnu pomoć USB dongla, te  žičane uz pomoć kabela s 3,5mm priključkom. USB-C ulazni utor služi za punjenje slušalica, dok mikrofon ostavlja mogućnost odvajanja od slušalica. Sve osnovne funkcijske tipke su smještene na lijevoj strani slušalica, a to uključuje i rotacionu tipku za regulaciju glasnoće.

Udobnost nošenja
GH401 posjeduje mekani jastuk na samoj konstrukciji što u konačnici omogućuje nošenje na više sati korištenja. Slušalice fino prianjaju na tjeme, nema neugodnog potiska niti proklizavanja. Također isto vrijedi i same školjke slušalica. Mikrofon je dosta savitljiv, mada ne bi bilo loše da je za koji milimetar duži. Kompletna konstrukcija ostavlja više nego solidan dojam, nema mekane plastike koja u ponudi standardnih slušalica za gamere ostavlja dojma jeftine izrade. Sve u svemu solidan proizvod za populaciju koja ne želi potrošiti puno novaca.

Dojam stereo zvuka
Prije same upotrebe potrebno je slušalice dopuniti preko priloženog kabela za napajanje, jer ugrađena baterija s minimum kapaciteta jednostavno nije dobro rješenje. Naime, u takvom stanju slušalice isporučuju zvuk s puno izobličenja po kompletnom tonalnom spektru.

Povezivanje putem bežične poveznice uz priloženi USB dongl je jednostavno.Za vrijeme trajanja testa nije bilo primijećeno kašnjenje odnosno latencija kod reprodukcije zvuka. AOC kao da se priklonio populaciji koja sluša modernu elektroniku snimljenu s minimum instrumenata. Zvuk je više nego do dobar do srednje razine glasnoće, na višim razina dolazi do gubitka volumena i preciznosti kod basova, srednji i visoki znaju biti dominantniji nad ostatkom spektra.

Dojam zvuka u igricama

AOC GH401 su koncipirane kao stereo slušalice za gamere. To baš nije neko sretno rješenje, jer dobar dio današnjih igrica su rađene u raznim iteracijama surround zvuka., tako da izostanak popratnih okolnih efekata narušava užitak igranja. Priloženi mikrofon je osrednje kvalitete.

Ukupan dojam:
AOC-ove slušalice nude dobru kvalitetu zvuka, s određenim ograničenjima u stereo modu. Nažalost izostanak surround moda malo narušava užitak igranja. No, sve u svemu ovo je više nego solidan audio produkt tvrtke čiji je  core bussines monitori svih vrsta i namjena. Držim da u budućnosti bi mogli očekivati značajna poboljšanja u audio segmentu.

Tehničke specifikacije:

Model: GH401
Tip: Dinamičke
Zvučnička jedinica: 50mm
Mikrofon: unidirectional
Frekventni raspon: 20Hz – 20.000Hz
Raspon mikrofona: 100Hz – 10.000Hz
Impedancija: 32Ohma
Impedancija mikrofona: 2.2kΩ
Povezivost: Bežično (USB prijemnik 2,4 GHz), žičano(kabel 3,5mm)
Dužina kabela: 1,2 m
Trajanje baterije: 17 sati
Dimenzije: 195x 160x 100 mm
Masa: 345grama

Ustupio: AOC

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Televizori s visokom razinom svjetline

Televizori s visokom razinom svjetline kao tehnološki iskorak bez nužne potrebe Zadnjih nekoliko godina smo …