24 srpnja, 2024 2:59 pm

Antenska pojačalo AM 311L sa LTE filterom – TEST

Autor: Andrija Jovićević

 

Antensko pojačalo AM 311L, Ekselans by ITS

Antenska pojačala su nužna u većini slučajeva da bi pojačali signal kako bi mogli nesmetano gledati zemaljske TV programe, ali i razdjeliti na više televizora. O LTE(4G) smo već dosta pričali tako da nećemo ponavljati priču. Kod standardnih antenskih pojačala koji su bili do sada u upotrebi obavezno će se trebati ugrađivati LTE filter. Jedan, možda i dva filtera, a možda će biti potrebna i antena koja ima u sebi LTE filter da bi mogli nesmetano gledati svoje TV programe.

Antenska pojačala novije generacije ne pojačavaju signal na cijelom UHF području kao što je to do sada bio slučaj. Nova antenska UHF pojačala ovisno o modelu pojačavaju samo od 470-790 MHz. Taman koliko nam je potrebno da se ne pojačava LTE (4G) signal koji nam radi smetnju kod prijema TV signala.

Na slikama je prikazan signal koji nam je dolazio direktno na samu zemaljsku antenu na kojoj nije bilo pojačala. Crvenom bojom je zaokružen signal od mobilno dijela 4G (LTE) i GSM smetnje koje su kad pratite nivoe signala na trenutke puno jači od zemaljskog signala što nam stvara smetnju kod prijema TV signala.

Osim što imamo prevelik signal koji nam smeta nama je potrebno dodatno pojačati signal da bi recimo u svom stanu, kući željeli gledati TV programe u svim sobama. Iz tog razloga moramo pojačati naš signal sa antenskim pojačalom. U našem slučaju sa pojačalom modelom AM 311L Španjolskog proizvođača.

Pojačalo AM311L dolazi u bijeloj plastičnoj kutiji za vanjsku montažu tao da nećete morati razmišljati gdje smjestiti pojačalo i bit če zaštićeno od vanjskog utjecaja. Kad otklopite poklopac, priključci IN i OUT  imaju ženski F konektor preko kojeg je pouzdanije i jednostavnije spajanje. Na samom pojačalo postoji utor na kojem možete regulirati izlazno pojačanje od +/-15 dB.

Maksimalni izlazni novo na ovom pojačalu je vrlo impresivnih 108 dBuV. Što je za ova jeftinija pojačala više nego izvrsno. Ulazni signal se može pojačati za 31dB koliko je deklarirano na samom proizvod.

Nakon što smo spojili zemaljsku antenu sa antenskim pojačalom i naravno ispravljačem od 12V dobili smo mjerenje koje možete vidjeti na slikama iznad teksta. Kao što možete primjetiti GSM signal je skoro odrezan do kraja, a 4G smo odrezali za pola u odnosu na zemaljski signal. Sa napomenom da smo ga pojačali za cca 15dB koliko nam je bilo potrebno da svi televizori imaju dovoljno signala za dobar prijem. LTE filter u ovom slučaju nam nije potreban. Antensko pojačalo je dovoljno odrezalo nama nepotreban signal da bi dobili nesmetan prijem TV programa.

Kao što ste primjetili u gornjem tekstu stavili smo napajanje za pojačalo od 12V iako je nazivno napajanje ovog pojačala od 24V. Radit će sa oba napajanja sa time da sa 24Vispravljačom dobivate i naravno puno deklarirano pojačanje od cca 30dB. Dok sa manjim napajanjem dobiate pojačanje od 15-20dB.

Kad kupujete proizvode za zemaljski prijem (antenska pojačala, zemaljske antene..) i da bi se što više smanjio utjecaj 4G (LTE-a) provjerite da li na njima piše LTE oznaka. Kupovinom kvalitetnih i provjerenih proizvoda oznaka LTE na njima će biti pouzdana.

Antensko pojačalo AM 311L, Ekselans by ITS 
Ustupio:
Z d.o.o.
Prašnjica  Gornja
10000 Zagreb

Maloprodaja: i dostupnost u online prodaji ili trgovini:
www.sky-satshop.com
Cijena: 125,00 Kn

 


Vezani članci:

Riješite se LTE smetnje sa LTE filterom u par koraka -TEST LTE filtera

Odlična karta iz HAKOM-a

Smetnje od LTE baznih postaja prijavite u OIV

LTE ili 4G filteri i zašto?

Ukupan dojam

LTE - 80%
GSM - 95%
Kvaliteta izdrade - 95%
Uloženo/dobivano - 95%

91%

Ocjena

Iz priloženih slika na mjernom instrumentu možemo zaključiti da je samo pojačalo vrlo dobro "odrezalo" nama štetni signal, a pojačalo nama potreban signal za nesmetan prijem TV programa. Cijena i kvaliteta izrade su svakako veliki plus i preporučamo kupovinu ovog antenskog pojačala.

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …