24 srpnja, 2024 2:49 pm

AI će igrati ključnu ulogu u znanstvenoj suradnji

Znanstvenici i istraživači iz zemalja BRICS-a rade zajedno na korištenju najsuvremenijih tehnologija, uključujući umjetnu inteligenciju i računalstvo visokih performansi, kako bi odgovorili na globalne izazove u okviru suradnje bloka na području znanstvenih i tehnoloških inovacija.

Početkom srpnja na East China Normal University u Šangaju održan je sedmi sastanak radne skupine BRICS-a za informacije, komunikacije i tehnologije te računalstvo visokih performansi. Prema priopćenju sa sveučilišta, više od 30 predstavnika iz Kine, Brazila, Rusije, Indije i Južne Afrike nazočilo je sastanku, uključujući stručnjake za računalne znanosti i dužnosnike iz znanstvenih, tehnoloških i obrazovnih tijela. Rečeno je da je konferencija radne skupine — važnog think tanka u području znanstvenih i tehnoloških inovacija za zemlje BRICS-a — najvažniji akademski skup u području računalne znanosti koji će se održati prije 15. samita BRICS-a u Južnoj Africi, koji se u utorak otvara u Johannesburgu.

Glavne odgovornosti radne skupine su davanje preporuka za vodeće i opće projekte u području informacijske i komunikacijske tehnologije i računarstva visokih performansi za suradnju među zemljama BRICS-a te davanje ključnih tema za znanstvenu i tehnološku suradnju za BRICS ministarski sastanak. Sastanak i BRICS summit. Radna skupina je tijekom dvodnevnog sastanka postigla temeljni konsenzus o kandidatskim temama za vodeće projekte inovacijske suradnje zemalja BRICS-a, navodi se u priopćenju. AI za obrazovanje uključena je kao nova kandidatska tema, koja će se usredotočiti na korištenje generativnih AI tehnologija u personaliziranom učenju velikih razmjera.

Postoje još tri kandidatske teme koje čekaju odobrenje, a to su digitalna platforma blizanac, digitalno zdravlje i digitalna Zemlja. Zhou Aimin, izvršni šef sastanka radne skupine i dekan Fakulteta računalnih znanosti i tehnologije na Sveučilištu East China Normal, rekao je za China Daily da se te teme uglavnom odnose na korištenje AI tehnologija za rješavanje problema u raznim područjima Na primjer, digitalno zdravstvo uglavnom je usmjereno na razvoj infrastrukture digitalne tehnologije za promicanje medicine, precizne medicine i kliničkih aplikacija, prema Zhou. “Veoma je važno da znanstvenici iz ovih pet velikih zemalja u razvoju razgovaraju o ovim relevantnim temama”, rekao je. „Možemo raditi zajedno na pronalaženju rješenja za izazove s kojima se svi suočavamo dok dijelimo rezultate istraživanja u našim poljima. “Na primjer, u području digitalne Zemlje, Kina je postigla relativno dobre rezultate”, rekao je stručnjak. “Dakle, Kina može podijeliti svoja iskustva i rezultate istraživanja s drugim zemljama BRICS-a.” Sastanak radne skupine BRICS-a za informacije, komunikacije i tehnologije te računalstvo visokih performansi održavat će se svake godine, a sljedeći sastanak planiran je za održavanje u Rusiji 2024. godine.

https://www.chinadaily.com.cn/

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …

Odgovori