18 srpnja, 2024 9:05 am

Technics SL-1200GR2

Poboljšani krug motornog pogona usmjeren na tek razvijeni ΔΣ pogon (delta sigma pogon) temeljito prigušuje sve sitne vibracije koje generira motor. To je prva faza nove generacije gramofona s izravnim pogonom tvrtke Technics koji nastoje dodatno poboljšati kvalitetu zvuka.

Piše: Darko Brlečić

Pogon ΔΣ (pogon Delta Sigma)

Godine 1970. tvrtka Technics razvila je prvi gramofon s izravnim pogonom na svijetu.
Sustavi gramofona s izravnim pogonom pomogli su značajno poboljšati poteškoće kod prethodnih gramofona, kao što je omjer S/N, zavijanje i podrhtavanje. Upotrebljavale su ih stanice za emitiranje zbog njihove izvanredne učinkovitosti i pouzdanosti te su ti gramofoni počeli dominirati industrijom. Godine 2016. tvrtka Technics razvila je bezjezgreni motor s izravnim pogonom, koji je pomogao ukloniti mehanički problem koji je poznat i kao cogging (nepravilnost rotacije motora). Kombinacija tog motora s najnovijim tehnologijama digitalnog upravljanja rotacijom pomogla je u stvaranju značajnog poboljšanja kvalitete zvuka.

Tvrtka Technics nastavila se baviti istraživanjem i razvojem kako bi dodatno poboljšala kvalitetu zvuka analognih vinilnih ploča i popravila šarm glazbe, a posljedica je bio uspješan razvoj pogona ΔΣ, koji se može pohvaliti značajnim napretkom u odnosu na prethodne izravne pogone. Taj je razvoj označio novu generaciju sustava gramofona s izravnim pogonom tvrtke Technics.

Pogon ΔΣ koristi se tehnologijom pretvorbe delta-sigma za smanjenje pogrešaka u signalima pogona, čime se postižu signali pogona s niskom razinom izobličenja putem visokoprecizne tehnologije stvaranja PWM-a. Ujedno pomaže smanjiti manje nepreciznosti rotacije i blage vibracije koje se ne mogu ublažiti zavijanjem i podrhtavanjem ili S/N omjerima. Blage vibracije javljaju se kao komponente reverzne faze u audio signalima i zamućuju zvučnu sliku, ali pogon ΔΣ smanjuje te vibracije radi poboljšanja lokalizacije zvučnih slika, čime se omogućuje jasno i visokokvalitetno prostorno izražavanje.

Sklop za prebacivanje s niskom razinom buke

Upotreba iznimno brzog uklopnog napajanja osigurava stabilan kapacitet napajanja i manje vibriranja i zujanja. Primjenom uklopnog napajanja na gramofonu uklanja se potreba za velikim pretvaračem i protumjerama za mehaničke vibracije.
Uklopna frekvencija veća od 100 kHz ograničava utjecaj buke na propusnost reprodukcije glazbe.

Aktivno uklanjanje buke uvođenja struje

Ova tehnologija kombinira uređaj otkrivanja buke i pojačalo pogreške. Otkriva preostalu buku u napajanju i primjenjuje inverznu struju radi uklanjanja komponenti buke. Uklanja niskofrekventnu buku učinkovitije od regulatora radi postizanja idealnog napajanja.

Ručica postiže visoku osjetljivost početnog pokreta

Ručica prati rotaciju ploče i omogućuje očitavanje uz visoku preciznost, a ručica naslijeđena od proizvoda tvrtke Technics tradicionalno je korištena univerzalna ručica u obliku slova S sa statičkom ravnotežom, a za materijal cijevi ručice upotrijebljena je vrlo lagana aluminijska cijev odlične čvrstoće.
Sa svojom konstrukcijom u obliku giroskopskog ovjesa, dio ručice s ležajevima ima izrezano kućište u kojem se nalaze ležajevi visoke preciznosti, kao i kod modela SL-1200G i SL-1200GR. Visoka osjetljivost početnog pokreta od 5 mg ili manje postiže se ručnim sastavljanjem i podešavanjem koje vrše vješti japanski majstori. Time se omogućuje precizno praćenje utora urezanih u ploče.
Nadalje, uključena je jedna vrsta pomoćnog utega, a uložak se može zamijeniti raznim drugim ulošcima kako bi odgovarao glazbenom žanru ili dojmu. (Primjenjiva težina uloška kada se upotrebljava isporučeni pomoćni uteg: 10 do 16,4 g (ne uključujući isporučenu zvučnicu)).

https://www.technics.com/

https://www.panasonic.com/hr/

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …

Odgovori