24 srpnja, 2024 1:47 pm

Pokrenuta testna faza odašiljanja digitalnog radija u Republici Hrvatskoj

DAB u Hrvatskoj

Pritiskom prekidača odašiljanje digitalnog radija službeno je pokrenuo ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Na prigodnoj svečanosti, održanoj u Radiotelevizijskom tornju Sljeme, nazočili su i predstavnici HAKOM-a.

U Radiotelevizijskom tornju Sljeme u ponedjeljak, 20. studenoga, svečano je pokrenuta testna faza odašiljanja digitalnog radija u Republici Hrvatskoj, a čast da pritiskom prekidača službeno pokrene odašiljanje digitalnog radija pripala je ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću. Tom prigodom, ministar je izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku više od dva milijuna slušatelja u RH ima mogućnost prijma novog radijskog signala i to bez smetnji, s više programa i sadržaja. Mate Botica, član uprave i direktor Odašiljača i veza (OiV), kao nositelja ovog projekta, osvrnuo se na postojeću analognu tehnologiju kazavši kako pokretanje digitalnog radija ne znači i gašenje dosadašnje analogne tehnologije zasnovane na FM odašiljanju nego veću mogućnost odabira za slušatelje.

Svečanosti pokretanja testne faze odašiljanja digitalnog radija nazočili su predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) dr. sc. Dražen Lučić, ravnatelj HAKOM-a mr. sc. Mario Weber i pomoćnik ravnatelja mr. sc. Željko Tabaković. U prethodnom razdoblju HAKOM je, kao i njegovi prednici, bio izravno uključen u sve projekte u svezi digitalnog radija, uključujući i aktivnosti na osiguranju radijskih frekvencija dostatnih za ostvarivanje tri pokrivanja digitalnim radijskim signalom na području RH, kroz regionalne Europske konferencije 1995. i 2002., te 2006. kada je na Regionalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji donesen digitalni plan za radiodifuziju u VHF III te UHF IV i V pojasevima na području ITU Regije I.

HAKOM je još 2009. započeo postupak međunarodnog usklađivanja tehničkih parametara T-DAB odašiljača s administracijama susjednih zemalja, a iste godine je pokrenut Forum o digitalnom radiju kako bi okupio stručnjake različitih profila koji svojim kompetencijama i multidisciplinarnim pristupom mogu odgovoriti ključnim izazovima tehnike, sadržaja, regulative, gospodarstva i društva te time doprinijeti uspješnom uvođenju i razvoju digitalnog radija.

Cilj Foruma o digitalnom radiju bio je donijeti zaključke i smjernice koji bi poslužili kao podloga za donošenje strateške odluke o uvođenju digitalnog radija u RH. Rad Foruma bio je u okviru više radnih skupina koje su obrađivale specifična područja, a HAKOM je svoje aktivnosti prvenstveno usmjerio na rad radne skupine „RS Tehnika“. Cilj te radne skupine bio je dati doprinos tehničko-tehnološkom dijelu izrade zaključaka i smjernica za uvođenje digitalnog radija. U okviru skupine pripremljen je dokument koji daje pregled raspoloživih tehnologija, primjene i iskustva različitih standarda i modela u europskim zemljama, pregled raspoloživog radiofrekvencijskog (RF) spektra i tehničkih parametara mreža u RH, kao i prijedlog mogućeg odabira „hrvatskog standarda“ digitalnog radija. Dokument je rađen u razdoblju od 2009. do 2011. u suradnji s predstavnicima Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Hrvatske radiotelevizije i Odašiljača i veza d.o.o.

 

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

TV N1 dobila nacionalnu frekvenciju u BIH

Televizija N1, koja radi u okviru kompanije United Media, dobila je nacionalnu dozvolu za zemaljsko …