18 srpnja, 2024 9:40 am

Sony Xperia X – srednji razred ide ka vrhu

Autor: Nino Krstačić

e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com

nasx

Donedavno smo Sony Xperia pametne telefone svrstavali u niži, srednji te flagship razred, no čini se kako tome više neće biti tako. Tome u prilog ide i nedavno predstavljanje nove serije Sony Xperia uređaja, od kojih je i jedan predstavnik dospio u naše ruke. Riječ je o Sony Xperia X modelu a kao što ste mogli razabrati iz samog naslova radi se o pametnom telefonu srednjeg cjenovnog razreda s elementima samog vrha, odnosno aktualne Sony Xperia Z5 serije uređaja. Sada koliko je Sony Xperia X srednji razred, odnosno koliko naginje prema vrhu, ostaje tek za vidjeti u našoj Recenziji, odnosno našem druženju koje će uslijediti. No odmah smo sigurni kako s cijenom od 5499kn, isti ipak ne pripada u srednji razred, već naginje na samom vrhu. No to ipak ostavimo za Recenziju a sada navedimo za početak njegove značajke te ono što on sa sobom i donosi.

Najavljen u ožujku a predstavljen u svibnju, 2016, godine, Sony Xperia X sa dobom donosi novitete pri proizvodnji te plasmanu tvrtke Sony. Samim time značajke i mogućnosti u radu, kao i dizajn koji se ocrtava sličnostima Sony Xperia Z5 linije, samo su neki od elemenata koje sa sobom povlači Sony Xperia X pametni telefon. Dimenzijama od: 142.7x 69.4×7.9mm te težinom pri 153g, Sony Xperia X donosi kompaktne dimenzije te jednostavno korištenje elemenata pametnog telefona. Sam dizajn odnosno na prvi pogled jasno vidljive crte elemenata zakrivljenosti zaslona čija veličina iznosi 5“ pri IPS LCD kvaliteti prikaza i Full-HD rezoluciji, prepoznatljivi su detalji ove aktualne linije pametnih telefona iz Sonya. Ostale značajke Sony Xperia X pametnog telefona dolaze u obliku Snapdragon 650 chipseta kao i šestero-jezgrenog procesora (četiri-jezgre/Cortex-A53/1,4GHz – dvo-jezgreni/Cortex-A72/1,8GHz). Grafičke elemente posve kvalitetno odrađuje Adreno 510. Glavna značajka odnosno zvijezda vodilja Sony Xperia X pametnog telefona jest Primarna odnosno Sekundarna kamera.

https://www.youtube.com/watch?v=HRwBDRtRfQ8

Da ne bi bilo zabune Primarna donosi 23MP s mogućnošću snimanja Full-HD video-zapisa te izuzetno brzim te intuitivnim fokusom, dok Sekundarna donosi 13MP s otvorom blende pogodnim za fotografiranje i snimanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Ovdje je naravno ostala i doza razočaranosti nemogućnošću snimanja 4K video-zapisa na koje smo i naviknuli pri flagship modelima a to bi svakako trebao biti i sastavni dio Sony Xperia X pametnog telefoni, no na žalosti i nije. Kako bi Kamera mogla funkcionirati treba biti dostatna i memorija. Upravo po pitanju memoriju Sony Xperia X donosi podršku za microSD karticu s kapacitetom do 256GB, dok je ona Interna integrirana na 32/64GB. Radna iznosi 3GB, što je za ovakav tip telefona, odnosno za ono što se Xperia X predstavlja, posve dostatno. Sve je to upakirano uz Li-Ion bateriju kapaciteta 2620mAh uz unibody kućište.

https://www.youtube.com/watch?v=q-gHknKzl2A

Li-Ion baterija donosi i Quick Charge 2.0, što pruža mogućnost punjenja do 60% pri vremenskom razdoblju od 30min. Android 6.0.1 Marshmallow sastavni je dio softverske strane Sony Xperia X pametnog telefona. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili prijedloge ili jednostavno želite pratiti tijek testiranja Sony Xperia X pametnog telefona, pratite nas na našem Facebook profilu ili nam se slobodno javite na e-mail: nino.krstacic@sat-multimedia.com


Vezani članci:

Samsung Galaxy S7 Edege “posebna edicija” dostupna u Južnoj Koreji

Microsoft kupuje LinkedIn za 26,2 milijardi dolara

Google Tango s tri nova video-zapisa

 

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

Očekuje se da će zabrana OpenAI-ja potaknuti razvoj kineskog LLM-a

Razvoj sustava umjetne inteligencije i popratnih alata služi za unaprijeđenje ljudskog društva I njegove funkcionalnosti. …