15 srpnja, 2024 10:15 pm

Sony: Kako glazba utječe na naše nepce

 

Jedan od vodećih profesora smatra da sparivanje hrane s glazbom, s obzirom na zemlju iz koje dolaze, može poboljšati okus hrane

Od Michelinovih kuhara do najmlađe djece – svi znaju da su sol i papar među osnovama u svakoj kuhinji. Ali začin može značiti puno više od tih osnovnih sastojaka i protezati se na druge dimenzije poput glazbe. Prema istraživanju profesora Charlesa Spencea, pionira eksperimentalne psihologije sa Sveučilišta u Oxfordu, sugerirano je da jela trebaju biti “sonički začinjena”. Spence tvrdi da mala količina opere, posipanje flamencom ili čak prigušenje njemačkim technom može poboljšati percepciju okusa te hrane.

Profesor je testirao ideju “soničkog začina” hrane s izvornom glazbom – okus francuskog jela bio je bolji uz pratnju francuske harmonike, dok je Puccini poboljšao okus tjestenine. Rezultati su se mogli replicirati za njemačku, španjolsku i grčku hranu.

Charles ističe: “S novom tehnologijom, kao što je Sonyjev Multi-Room Audio, pozornica je postavljena za doživljavanje istinskog multi-osjetilnog iskustva pri kojem, bez obzira na to u kojoj se sobi nađete, vaša glazba podudaranjem može donijeti ono najbolje u sve što se degustira. Dopuštajući mogućnost sviranja različite glazbe u različitim sobama ili iste glazbe u nekoliko soba, Sonyjeva Multi-room tehnologija otvara mogućnost za ljude da se sa svojom hranom i pićem kreću iz sobe u sobu i iskuse kako mijenjanje ambijenta uz glazbu stvarno može mijenjati okuse.

Mi kušamo s našim osjetilima, ne s našim ustima – naši jezici ne osjete hranu, nego zapravo to čini naš mozak pripremajući usta za okusno iskustvo. Naše okruženje ima značajan utjecaj na naše kulinarsko iskustvo – glazba može očistiti našu okusnu paletu, može utjecati i mijenjati okus i može pojačati Vaše iskustvo. Dakle, male promjene u okolišu i okruženju doista podižu naše iskustvo ručanja, odnosno općenito blagovanja hrane.

BUCK_Sony_Food_Speakers-1Dodatni nalazi iz izvješća uključuju:

  • Slušanje klasične glazbe vjerojatno će vinu i drugim pićima dati „skuplji“ okus.
  • Spora glazba može rezultirati time da okusi traju duže u ustima, dok okus brže nestaje pri glazbi bržeg tempa.
  • Što više volite glazbu, više će vam se svidjeti ono što degustirate – ovo je primjer onoga što je poznato pod nazivom prijenos senzacije. Ideja leži u tome da prenosimo ono što mislimo i osjećamo o glazbi na ono što mislimo i osjećamo o hrani i piću.
  • Spoj pravog glazbenog instrumenta s pravom hranom poboljšava okus – dokazi sugeriraju da je zvuk klavira dobar izbor za uparivanje s voćem poput kupina, marelica i malina, vjerojatno zato što su slatki.
  • Jednostavan zvuk “vanjskih faktora” može utjecati na vaše iskustvo blagovanja – na najjednostavnijoj razini, mislite samo na zvukove koje mnoge namirnice rade dok ih grizemo i žvačemo. Na primjer, ako su ti zvuci glasniji, zvuk škripanja će radikalno poboljšati percepciju svježine kad se jede nešto svježe ili hrskavo, što Charles komentira riječima: “U stvari, mnogi od naših omiljenih osjetilnih iskustava oko hrane i pića imaju takav učinak. Mislimo da o hrskavoj, isprekidanoj, kremastoj hrani ili gaziranim sokovima sve znamo i da ih zato volimo. Međutim, oni su ovisni, u velikom dijelu, o povezanim, često prepoznatljivim, zvukovima.”

Sony je nedavno pokrenuo svoju Multi-room audio tehnologiju, koja omogućuje potpunu kontrolu nad glazbom koju slušate kod kuće. Bilo da se radi o večernjem obroku s prijateljima ili jednostavno opuštajućoj večeri – povežite svoje kompatibilne uređaje i uživajte u Multi-room glazbi u bilo kojoj prostoriji u kući, tako da lakoćom stvorite savršenu atmosferu za tu prigodu.

BUCK_Sony_Food_Speakers-2Sony ima široku ponudu Multi-room spojivih proizvoda i opcija. Od svoje linije bežičnih zvučnika, kao što su prijenosni SRS-X77, SRS-X88 i SRS-X99 sa High-Resolution Audio, do svojih STR-DN860 i STR-DN1080 AV prijemnika, HT-NT3 i HT-ST9 Soundbar zvučnika, CMT-SX7 Hi-Fi sustava i HT-XT3 TV Speaker Base zvučnika; naći ćete pravi proizvod za svaku sobu u vašem domu. Glazba se lako može slušati i prenositi Google Castom na audio zvučnicima s vaših pametnih telefona ili puštati jednostavno putem Bluetooth®/NFC One Toucha™.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …