veljača 26, 2020 2:15 pm

Sastanak na temu „Digitalni radio na području grada Zagreba“ u organizaciji HAKOM-a i AEM-a

hakom

Održan inicijalni sastanak na temu „Digitalni radio na području grada Zagreba“ u organizaciji HAKOM-a i AEM-a

HAKOM-ovi stručnjaci ovom su prigodom, kroz tehničku podlogu, prezentirali pojam tehnologije digitalnog radija, princip pružanja programskog sadržaja kroz platformu DAB+ po principu ulaska u MUX, primjere kapaciteta MUX-a i sustava za audio kodiranje kao i mogućnosti uvođenja dodatnih multimedijskih sadržaja na osnovu DAB+ standarda.

Hakom dabZAGREB – U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) i Agencije za elektroničke medije (AEM-a) održan je inicijalni sastanak na temu ˝Digitalni radio na području grada Zagreba˝. Na sastanku je osim  predstavnika Ministarstva kulture, Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge radija i novina (HURIN-a), Odašiljača i veza (OiV-a), Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Hrvatske radiotelevizije sudjelovalo oko petnaest radijskih nakladnika i predstavnika radijskog tržišta. U ime organizatora pozdravne riječi uputili su predsjednik Vijeća HAKOM-a dr. sc. Dražen Lučić i član Vijeća AEM-a dipl. oec. Damir Hajduk.

HAKOM-ovi stručnjaci ovom su prigodom, kroz tehničku podlogu, prezentirali pojam tehnologije digitalnog radija, princip pružanja programskog sadržaja kroz platformu DAB+ po principu ulaska u MUX, primjere kapaciteta MUX-a i sustava za audio kodiranje kao i mogućnosti uvođenja dodatnih multimedijskih sadržaja na osnovu DAB+ standarda. Predložena su potrebna tehnička rješenja s kojima bi se ostvarilo pružanje usluge odašiljanja digitalnog radija na području grada Zagreba. Predstavnici OiV-a odgovarali su na upite u svezi troškova odašiljanja kao i prijenosa programskih sadržaja do odašiljačke mreže. Članovi vijeća AEM-a pružili su informacije predstavnicima nakladnika oko regulatornih okvira ulaska u MUX, kao o i mogućnosti uvođenja novih i specijaliziranih programskih sadržaja. Na sastanku je iskazan interes za nove tehnologije te su upućeni komentari i smjernice kako bi se osigurali dodatni uvjeti za poticanje većeg interesa u svezi pružanja usluge odašiljanja digitalnog radija.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

DVB-T2 B MUX startao sa Sljemena u Zagrebu

Andrija Jovićević HRT HD kanali, Nova TV HD i Mreža HD emitiraju se konačno u …