15 srpnja, 2024 11:54 pm

Sony AF8 4K UHD TV – novi OLED TV

Pripremio: Darko Brlečić

 

Japanski Sony ne miruje kada je u pitanju tehnologija modernih ravnih televizora. Dokaz tomu je najnoviji model OLED tv-a pod oznakom AF8. OLED zaslon se sastoji od mnogobrojnih samosvjetlećih OLED točaka koje imaju mogućnost zasebne aktivacije u svrhu postizanja precizne i bogate slike. Svaki piksel ima vlastito osvjetljenje pa nema potrebe za dodatnim pozadinskim osvjetljenjem, time se dobiva na efikasnosti, energetskoj učinkovitosti, a slika je bogata detaljima, preciznija i tečnija. U Sony-u su svjesni da sve navedene stavke mogu idealno funkcionirati ako se uz zaslon pridruži optimizirani procesor kao upravljački sklop. Za tu namjenu Sony koristi svoj oprobani X1 Extreme procesor.X1 Extreme procesor  s funkcijom tzv. Object-based remasterom vrši analizu boja pojedinih  objekata, te na temelju toga vrši prilagodbu kontrasta. Zahvaljujući tome televizor može reproducirati video zapis s većom dubinom, boljom teksturom kao i prirodnije boje.

Između ostaloga novi OLED tv koristi patentiranu Acoustic Surface tehnologiju za bolju, precizniju reprodukciju zvuka s televizora. Acoustic Surface je zvučna izvedba dobivena laganom vibracijom dviju zvučničkih jedinica spojenih sa zaslonom tako da se zvuk pomiče po slici, te se time postiže dojam zvučnog efekta s pravog mjesta. Ovom inovacijom je Sony napravio odmak od konkurencije.

Sony AF8 kao smart tv koristi Android operativni sustav koji je kompatibilan s mnogim pametnim telefonima i tablet računalima.

Povezivost je na visokoj razini. Tako osim Wi-fi konekcija, novi tv posjeduje Bluetooth povezivost koja omogućuje bežično povezivanje s modernim slušalicama i prijenosnim uređajima. Također tu je sva sila HDMI i USB priključaka za Blu ray uređaje, media playere, PS4 igraču konzolu i similarne uređaje. Za razliku od prethodnika (model A1) stražnji dio kućišta je drugačije posložen. Središnjim djelom pozadine dominira subwoofer za bolju reprodukciju dubokih tonova, nekako više priljubljen uz ekran, dok donji dio pozadine ima poklopac iza kojeg se mogu uredno smjestiti svi kabelski priključci, estetski je to pun pogodak. Televizor je dostupan u dvije dijagonale: 55“ inča (139cm) i 65“ inča  (164cm). Cijena i dostupnost su nepoznati.

Info: www.sony.com

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …