18 srpnja, 2024 9:08 am

Recenzija Sony Xperia Z2 Tablet by Tomislav Šarčević

Autor: VeseliHackeri.com

z2 tablet

Recenzija Sony Xperia Z2 Tablet by Tomislav Šarčević

Dobio sam priliku družiti sa za mene malo drugačijim komadom elektronike. Radi se ovaj puta o tablet-u i ne bilo kakvom, nego Sony-jevom Xperia Z2 tabletom koji me je uistinu oduševio. Sony je s ovim modelom dobro zapuhao za vrat konkurenciji na tržištu tableta.

Z2 tablet ima dijagonalu ekrana 10,1“ FullHD rezolucije i daje odličnu sliku iako se  ne radi o IPS matrici, nego TFT ekranu, te je dojam time još impresivniji. Ekran podržava simultani rad s do 10 prstiju i prekriven je zaštitnim slojem tako da ga je dosta teško ogrebati. Ispod Z2 haube se skriva quadcore procesor 2.3 GHz Krait već od prije poznat iz mobilnih uređaja iz serije Z, a radi i više nego dobro. Sve aplikacije i igrice koje smo testirali su radile bez ikakvog zapinjanja i rušenja što je za svaku pohvalu. Kako bismo provjerili maksimalnu snagu tableta „zavrtjeli“ smo i poznatu aplikaciju Antutu Benchmark na kojoj je rezultat bio 33000 što Z2 svrstava među najjače Android modele. Usporedbe radi Samsungov S5 ima blizu 36000, ali kako se radi o tabletu u koji je ugrađen isti čipset kao i u već spomenute mobilne uređaje iz serije Z, visok rezultat je bio i više nego očekivan. U tablet je ugrađeno 3 GB RAM-a što je i više nego dovoljno za normalan rad Android softvera 4.4.4 koji smo testirali. Tablet pri normalnom radu iskorištava cca 1-1,5 GB, dok ostatak memorije služi za vrlo fluidan multitasking i poprilično je teško potrošiti svu radnu memoriju. Memorija raspoloživa za software i aplikacije je 16 GB, a moguće ju je proširiti s microSD karticom i do dodatnih 64 Gb ako vam zatreba prostora za pohranu. Preporuka pri izboru microSD kartica je na one iznad tzv. class 10 zbog optimiziranijeg rada s ovako snažnim tabletom.

14_Xperia_Z2_Tablet_HandOno što nas je najviše impresioniralo je dizajn Z2 tableta. Jedan od zanimljivijih dizajnerskih poteza je materijal ugrađen na zadnju stranu tableta. Na dodir vrlo ugodan materijal koji podsjeća na kožu, a ustvari se radi o gumenom premazu koji će se pobrinuti da vam tablet ne sklizne iz ruku. Sony je opet napravio dizajnerski korak unaprijed, jer je tablet posjeduje IP58 certifikat vodootpornosti koji omogućuje da tablet uronite pod vodu dubine do 1 m na cca 30-ak min i nakon toga nastavite s korištenjem. Genijalna je i debljina uređaja od samo 6,4 mm. Iako je tanak tek malo više pola centimetra tablet je vrlo čvrst i ne savija se, te odaje osjećaj da u ruci imate uređaj koji je lako slomiti. Pohvalno je da su u tako tanak tablet  uspjeli „ugurati“  bateriju kapaciteta 6000 mAh koja se također pokazala odličnom. Uređaj u stand by–u unutar 24 sata potroši 3-5% , a nakon 3 dana rada na tabletu u prosjeku  2 sata dnevno i baterija je na 35%, impresivno zar ne? Masa tableta je nešto više od 400 g, što ako usporedimo  s konkurencijom, opet ide u prilog Sony-u. Na stražnjoj strani je ugrađena kamera od 8 MP koja može snimiti i video u FullHD rezoluciji na 30 fps-a, a fotografije su poprilično dobre kvalitete što možete provjeriti niže. Jedina zamjerka je što kamera nema ugrađenu LED bljeskalicu tako da je slikanje i snimanje u noćnim uvjetima gotovo nemoguće. S prednje strane tableta nalazi se 2.2MP kamera koja služi za tzv selfie, Skype, Viber i još mnoge koja me je opet oduševila svojom kvalitetom. Na bočnoj strani su ugrađene već standardne power tipka , volume +/- mikrofon i zvučnik odlične kvalitete, tako da gledanje filmova ili slušanje glazbe neće biti nikakav problem. Z2 podržava i SIM karticu, a uz LTE brzine interneta idu i do 100 Mbps. Uz LTE podržava HSPA+ i EDGE, a na tabletu je moguće i razgovarati iako bi to bez slušalica bio pravi izazov.

Molim da ostali dio recenzije kliknete na VeseliHackeri

Review Overview

Ukupan dojam

Ukupna ocjena

User Rating: Be the first one !

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Top 4 Google TV trikova koje morate probati

Andrija Jovićević Google TV kruži već gotovo deset godina. Lansiran je kao Android TV 2014. …