25 srpnja, 2024 5:58 pm

[Recenzija]: Samsung Galaxy S6

Autor: Nino Krstačić

naslovna_s6

Pročitajte: / Najava Samsung Galaxy S6 recenzije (LINK) /

Prošlo je nekoliko dana od kako smo primili Samsung Galaxy S6 pametni telefon. Sam naziv pripadajućeg uređaja odiše onom čvrstoćom, snagom, mogućnostima kojeg flagship uređaj i donosi. No ono što Samsung Galaxy S6 pruža u odnosu na svoje prethodnike pa i u odnosu na ostale konkurente nešto je sasvim očaravajuće.

Fluidnost pri radu, mogućnosti, značajke uređaja koje su dovedene do samog savršenstva, poprilično su nestvarne. Ovom recenzijom ćemo vam pokušati dočarati makar djelić onoga što smo mi vidjeli u svezi Samsung Galaxy S6 modela a dali smo u tome i uspjeli, prosudite na kraju sami.

Specifikacije:

 • Najavljen: Ožujak, 2015.
 • Predstavljen: Travanj, 2015.
 • Dimenzije: 143.4×70.5×6.8mm
 • Težina: 138g
 • SIM: Nano-SIM
 • Zaslon: Super AMOLED, 5.1“, 1440x2560px, 577ppi.
 • Operativni sustav: Android 5.1.1 Lollipop, TouchWiz
 • Chipset: Exynos 7420
 • Procesor: Cortex-A53 (četiri jezgre) 1.5GHz, Cortex-A75 (četiri jezgre) 2.1GHz
 • Grafički procesor: Mali-T760MP8
 • Interna memorija: 32/64/128GB
 • Radna memorija: 3GB
 • Eksterna memorija: Ne
 • Primarna kamera: 16MP, 2988x5312px, optička stabilizacija, autofokus, fokus dodirom, 2160p@30fps, 1080p@60fps, 720p@120fps, HDR,
 • Sekundarna kamera: 5MP, 1440P@30fps, HDR
 • Povezivanje: 2G,3G,4G(LTE),Bluetooth, WiFi, NFC

Zaslon:

Kod ovakvih pametnih telefona kao što je Samsung Galaxy S6 puno dvojbe niti premca nema niti u bilo koje pogledu. Sve to vrijedi i za zaslon. Kao što smo već iznad u specifikacijama naveli Samsung Galaxy S6 posjeduje 5.1“ Super AMOLED zaslon s rezolucijom od 1440x2560px.

Samo korištenje pametnog telefona pomoću jedne ruke, posve je moguće. Sve značajke i mogućnosti zaslona na dohvat su palca. No ako ipak ako se želi s preciznošću odraditi pojedina radnja, s jednom rukom držeći pametni telefon a s drugom obavljanja funkcije, mnogo ćemo lakše radnju i ostvariti.

Sam zaslon prekriva 70.7“ prednje strane pametnog telefona, dok je ostali slobodan prostor rezerviran za ostalo značajke, prečace te funkcije Samsung Galaxy S6 pametnog telefona. Iako možda pri automatskim postavkama osvjetljenja, Samsung Galaxy S6 ne pruža zavidne značajke, pripadajuće osvijetljene preporučljivo je postaviti na sredinu ili na maksimum, kako bi užitak pri korištenju Samsung Galaxy S6 pametnog telefona bio u svako vrijeme na zavidnoj razini. Sam zaslon dodatno je zaštićen Corning Gorilla Glass staklom pri inačici 4.

Dizajn, detalji, izrada:

Samsung Galaxy S6 napravljen od od stakla, tj nije napravljen od stakla već mu je konstrukcija prekrivena staklenim slojem. Ne nije to staklo iz kojeg pijemo, ili staklo koje se nalazi na prozorima. Riječ je o posebnom staklu koji je otporan na udarce, ogrebotine ali ne i na otiske prstiju, s kojima smo imali popriličnih problema.

2Kao što smo već rekli prednjom stranom dominira 5.1“ zaslon iznad kojeg se našao Samsung logo kao i zvučnik te s lijeve strane senzor ambietalnog osvjetljenja i LED notifikacijska bljeskalica. Dok je s desne strane sekundarna 5MP kamera. Donjom stranom dominira već svojstvena i nezaobilazna home tipka, dok su s ljeve i desne strane smještenen dvije kapacitivne tipke (multitasking i back).

Krenuvši ka lijevom bridu uređaja imati ćemo prilike ugedati dvije volume up/volume down tipke. One su sada za razliku od prijašnjih modela smještene pri vrhu te premještene na lijevi brid uređaja. Donji brid pošto na lijevom više ne nalazimo ništa, donosi mnoštvo konektora. Prvi na tapeti jest 3,5mm utor, koji je sada smješten s donje strane a ne s gornje kako je to prije bio slučaj. Odmah do njega odnosno na sredini nalazimo utor za sinkornizaciju i punjenje, kao i mikrofon pametnog telefona.

Odmah pokraj mikrofona odnosno pri desnom kutu dolazimo do zvučnika pametnog telefona. Upravo je taj zvučnik napravljen po uzoru na Appleov iPhone 6, što su mnogi forumaši navodili kao manu. Mi možemo reći kako je ovakav način smještaja mikrofona poprilično nefunkcionalan, odnosno nije odrađen na razini kakvu bi očekivali pri flagship pametnom telefonu. Desni brid donosi utor za Nano SIM karticu kao i tipku za paljenje/gašenje pametnog telefona.

Za sami kraj u svezi bridova Samsung Galaxy S6 pametnog telefona, dotaknimo se i gornjeg brida. Na njemu nalazimo sekundarni mikrofon kao i Infacrveni odašiljač. Stražnja strana Samsung Galaxy S6 pametnog telefona dovodi nam pri gornjem dijelu Samsung logo. Iznad njega nalazi se ona famozna „izbočena“ primarna kamera od 16MP. Odmah pored nje odnosno s njezine desne strane nailazimo na dual-LED bljeskalicu, koja ujedno u sebi posjeduje i mjerač pulsa kod korisnika.

S time na umu Samsung je u svoj pametni telefon unio i S Health aplikaciju, koja između ostalog mjeri impulse srca kod korisnika, o tome koliko je ista vjerodostojna, nekom drugom prilikom.

Kamera:

Upravo nas je kamera pri Samsung Galaxy S6 pametnom telefonu više nego iznenadila. Sučelje je krajnje intuitivno koncipirano. Na vrlo jednostavan način možete doći do svih željenih funkcija kamere, bilo da je riječ o 4K snimanju ili odabiru filtara prije okidanja fotografije.

Prednja kamera isto tako pruža zadovoljavajuće iskustvo, premda nije u stanju snimati 4K video zapise, sasvim dobro će poslužiti i oni Full-HD kao i UHD kvalitete.

Softver i Benchmark:

Kao što to obično biva kod Samsung Galaxy pametnhi telefona i ovdje je po našem mišljenju Samsung Galaxy S6 suviše pretrpan aplikacijama. Premda to nije toliko vidljivo kao kod prethodnika, recimo Samsung Galaxy S3, dojam pretrpanosti odnosno beskorisnosti pojedinih aplikacija je i dalje prisutan.

Samsung S6 Samsung S6 t

No usprkos tome fluidnost pri radu na visokoj je razini, što svakako treba i biti. Što se tiče benchmark testiranja isti smo proveli putem AnTuTu aplikacije. Samsung Galaxy S6 ondje je pokazao zavidne sposobnosti te je kao rezultat dobio bodovanje u iznosu od 48273, što ga je postavilo pri sami vrh uređaja.

Moramo iskoristiti priliku te navesti kako nas se osobito dojmila aplikacija „Pametni upravitelj“ riječ je o svojevrsnom pandanu Ccleanera, samo od strane Samsunga. Dakle putem navedene aplikacije možete vrlo jednostavno pratiti zauzeće RAM memorije ili one Interne.

Isto tako vrlo jednostavno moguće je i čišćenje memorije, kako bi pametni telefon bio još više fluidniji pri radu. No svojim značajkama i mogućnostima držao sam vrh uvijek kontinuiranim

Ustupio:

 • Samsung Hrvatska
 • 10000 Zagreb
 • www.samsung.com/hr

Prosječna maloprodajna cijena:

Zaključak

Samsung Galaxy S6 sasvim neupitno donosi flagship iskustvo korisniku. Radna memorija od 3GB ili pak ona Interna koja je pri 32GB, biti će dostatno u pogledu korištenja pametnog telefona, te njegovoj svakodnevnoj borbi s korisnikovim željama i prohtjevima. Ipak moramo kazati kako Samsung Galaxy S6 ima i nekoliko nedostataka odnosno detalja koji nisu očekivani za pametni telefon ranga kakvim je ova perjanica iz Samsunga. Prvi nedostatak je utor microSD kartice. Tu je Samsung pokušao doskočiti puštanjem u prodaju modela s Internom memorijom od 32/64/128GB. Drugi pak nedostatak, odnosno nije nedostatak koliko je možda i potencijalni nemar Samsung jest iritantni zvuk Home tipke. Opišimo to na način kao da se umjesto flagship modela kupili pametni telefon s cijenom do 1000kn, a ne da u ruci imate uređaj čija cijena dostiže 5000kn. Osim ove dvije navedene „mane“ Samsung Galaxy S6 nema nekih očitih zamjerki. Dapače ovdje se nalazi čitač otiska prsta te način punjenja „Super Charger“, odnosno način koji uz pripadajuće postolje tj bežično punjenje za 15minuta napuni pametni telefon do kapaciteta od 30%. Nadamo se kako smo ovom recenzijom uspijeli u jednu ruku dočarati sve prednosti pa i pokoju manu Samsung Galaxy S6 pametnog telefona. Iako predstavnik gornjeg cjenovnog razreda i dalje postoji pokoja „mana“. Ali usprkos tome Samsung Galaxy S6 predstavlja značanji napredak u odnosu na svoje prethodnike, pa i pokoji detalji bolji od konkurenata. No ipak smo ostali razočarano znajući kako Samsung Galaxy S6 ne posjeduje IP68 certifikat, odnosno nije otporan na udarce, prašinu i prodor vode. Možda na udarce i prašinu jest ali na vodu nije nikako. Tko zna možda će upravo iduća generacija Samsung Galaxy S pametnog telefona dolaziti s otpornošću na prodor vode, tko zna?

User Rating: 4.45 ( 1 votes)

Komentari

comments

O Nino Krstacic

Autor mnogih IT članaka, svojevremeno suvlasnik IT portala. Gaji velike osjećaje prema IT sektoru te uživa u njemu (naravno koliko mu to primarni posao dopusti). Svaki članak piše na sebi svojstven način te ima poseban pristup informacijama i donošenju istih.

Pročitaj i ovo

HTC 10 – druženje s pridjevom „masivnost“

Autor: Nino Krstačić Pročitajte / Najava HTC 10 (LINK) / Proteklih nekoliko dana imali smo …