25 srpnja, 2024 6:03 pm

Nestašica fotomaski

Nestašica fotomaski nastavlja se unatoč globalnoj ekonomskoj krizi zbog velike potražnje za tom robom kineskih proizvođača čipova i ljevaonica.

Proizvođači fotomaski, Toppan, Photronics i Dai Nippon Printing, svi održavaju tvorničke stope rada od 100%, rekli su izvori. Neki kineski proizvođači čipova čak dodatno plaćaju kako bi skratili vrijeme isporuke, također su rekli.

Fotomaske su izrađene od kvarcnih praznih maski na kojima su iscrtani krugovi. Slični su filmu za filmske kamere. Uzorci na fotomaski utisnuti su na pločice litografijom. Ovaj ultraljubičasti proces koristi desetke fotomaski koje se nazivaju setovi. Tanji obrasci sklopova za napredne čipove zahtijevaju više fotomaski. Na primjer, naslijeđeni proces može zahtijevati 30 jedinica, ali najnapredniji proces će zahtijevati 70 do 80 jedinica. Prošle godine Kina je zabilježila 3.243 tvrtke za proizvodnju fabless čipova, što je porast uzrokovan američkim sankcijama. Pokretanje DUV 7nm procesa od strane kineske ljevaonice SMIC također je pogoršalo nedostatak fotomaski. DUV proces zahtijeva više maski u usporedbi s EUV za višestruke uzorke. Porast broja tvrtki za proizvodnju AI čipova također je još jedan uzrok, koji je potaknut popularnošću ChatGPT-a.

Toppan je u svom posljednjem izvješću o zaradi u fiskalnom tromjesečju (od srpnja do rujna) rekao da se očekuje nastavak velike potražnje za fotomaskama tijekom godine. Dai Nippon Printing također se složio s izvješćem o zaradi za razdoblje od travnja do rujna. Toppan je rekao da planira proširiti svoje kapacitete za proizvodnju fotomaski kroz svoje globalne proizvodne pogone. Međutim, izvori kažu da povećani kapaciteti proizvođača fotomaski neće biti dovoljni da zadovolje potražnju, zbog čega će rast cijena ove robe biti neizbježan sljedeće godine.

http://thelec.net

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Novi miniLED gaming monitor stigao je u liniju proizvoda Philips Evnia.

  Philips Evnia 32M2N6800M  dolazi s nizom značajki koje poboljšavaju iskustvo svakog gamera. Osim 31,5-inčnog IPS panela …