15 srpnja, 2024 11:51 pm

Drugi poziv za bespovratna sredstva za WiFi4EU

 

Andrija Jovićević

Krajem ožujka Europska komisija planira objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu inicijative WiFi4EU  

Najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura, a prihvatljivi korisnici dodijeljenih sredstava bit će jedinice lokalne samouprave ili udruženja JLS-ova.

Europska komisija planira krajem ožujka 2019. objaviti drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, odnosno vrijednosnih kupona za izgradnju Wi-Fi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana na kojima bi bilo omogućeno besplatno korištenje interneta. Alocirana vrijednost sredstava za drugi poziv, u sklopu inicijative WiFi4EU, iznosi 42 milijuna eura (odnosno 2 800 vrijednosnih kupona), a najveća vrijednost jednog kupona iznosit će 15 tisuća eura (uključujući PDV). Odabir će se, kao i kod prvog poziva, vršiti  po kriteriju prvenstva, odnosno redoslijeda zaprimanja prijave elektroničkim putem. HAKOM nema formalnu ulogu u provedbi inicijative te će se sredstva dodjeljivati izravno preko Europske komisije.

Minimalni broj vrijednosnih kupona koji je osiguran za svaku zemlju članicu, neovisno o redoslijedu prijave na poziv je 15 (što u protuvrijednosti iznosi 225 tisuća eura), dok je maksimalni broj, odnosno iznos u vrijednosnim kuponima koji može biti dodijeljen nekoj zemlji članici u okviru ovog poziva, jednak iznosu od 8 % vrijednosti poziva, odnosno 3,36 milijuna eura (u slučaju pravovremenih prijava).

Prihvatljivi korisnici dodijeljenih sredstava bit će jedinice lokalne samouprave ili udruženja JLS-ova i samo se one mogu prijaviti na poziv dok prijavljivanje/registracija putem posrednika odnosno korištenje usluga konzultanata za podnošenje prijave, neće biti dozvoljeno. Moguće je udruživanje JLS-ova u zajednički projekt gdje će svaki JLS uključen u projekt dobiti po jedan vrijednosni kupon uz prethodno pojedinačne prijave za isti projekt. Prijavitelj će samostalno provoditi odabir dobavljača opreme i izvođača radova, uz uvjet da isti prihvaćaju isplatu u vrijednosnim kuponima nakon izvršene isporuke opreme i radova. Prijavitelj je dužan provesti izbor dobavljača u skladu sa postojećim Zakonom o javnoj nabavi i ostalim povezanim zakonskim aktima i propisima zemlje članice u kojoj se nalazi. Prilikom prijave na poziv neće biti potrebno priložiti detaljnu projektnu dokumentaciju, već samo ispuniti prijavnicu (dokumentacija će morati biti pripremljena i u skladu sa budućim uputama,  prilikom potpisivanja ugovora o dodjeli vrijednosnog kupona). Rok trajanja vrijednosnog kupona iznosi 18 mjeseci, što je ujedno i rok za realizaciju i isplatu prijavljenog projekta.

Prenamjena korištenja sufinancirane Wi-Fi infrastrukture putem bespovratnih sredstava neće biti moguća tijekom razdoblja od 3 godine, računajući od operativnog puštanja u rad Wi-Fi mreže.

U prvom krugu dodjele bespovratnih sredstava kroz inicijativu WiFi4EU samo je 6 zemalja članica EU osvojilo maksimalni broj vaučera (224), ukupne vrijednosti 3,36 ml EUR po zemlji, među kojima je i Hrvatska. Koliki je interes na natječaj bio govori i podatak kako je u prvom pozivu posljednji, 224. dobitnik vrijednosnog kupona iz Hrvatske, osvojio kupon u 29. sekundi od otvaranja natječaja.

Više informacija može se vidjeti na putem poveznice.

Komentari

comments

O Srdjan

Pročitaj i ovo

Linija Philips monitora E1 dobiva četiri nova modela bogata značajkama za poboljšanje produktivnosti i optimalnu učinkovitost

Ugodni oku Philips 27E1N1800A, 27E1N1800AE, 27E1N1900AE i 32E1N1800LA monitori su opremljeni 27”/68,6 cm ili 32”/80 cm 4K UHD uglađenim zaslonima elegantnog …