23 srpnja, 2024 11:35 pm

HAKOM zabranio HT-u preuzimanje EVO TV-a

Andrija Jovićević

Regulatorna agencija HAKOM zaustavila je kupoprodaju kojom je Hrvatski telekom od Hrvatske pošte preuzeo pay TV platformu EVO TV. Preuzimanje je potkraj studenoga  najavio predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković, koji je neposredno nakon toga dao ostavku.

Kupnju EVO TV-a s više od 70 tisuća korisnika i godišnjim prometom od 57 milijuna kuna, Uprava Hrvatskog telekoma predstavila je kao velik poslovni uspjeh. Ubrzo nakon vijesti o velikom uspjehu – uz čuđenje cijele poslovne zajednice – HT objavljuje da glavni akter u tom poslu, Davor Tomašković, odlazi s čela jedne od najmoćnijih domaćih tvrtki.

Nakon prve ovogodišnje sjednice Vijeća HAKOM-a – loše vijesti za HT. HAKOM je ocijenio da bi koncentracija mogla imati značajan utjecaj na tržište. Stoga je zatražila provjeru dodatnih činjenica i trenutno je na snazi privremeno rješenje koje zabranjuje daljnje korake na koncentraciji.

U Hrvatskom telekomu smatraju da će HAKOM na kraju ipak dati pozitivno mišljenje. Proces kupnje nije obustavljen. Dio tog procesa je pribaviti odobrenja od Hakoma i taj proces je u tijeku. Mi sudjelujemo, podastiremo dokaze i mi smo uvjereni da će taj proces pozitivno završiti u nekom kraćem roku, kazao je Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik HT-a.

Upravo je prevelika zastupljenost Hrvatskog telekoma na tržištu telekomunikacijskih usluga jedna od glavnih zamjerki Europske komisije glede poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Dominantna HT Grupa kontrolira 71 posto fiksnog tržišta u Hrvatskoj. Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dozvolila je produljenje HT-ove kontrole nad Optima Telekomom do 2021., a takva odluka neće poboljšati konkuretnost sektora, stoji u izvješžu EK za 2018.

U posljednjem izvješću Europske komisije Hrvatska je na samom dnu europske ljestvice po raširenosti brze i ultrabrze širokopojasne mreže. Sve to uz najviše cijene usluga na tržištu kojim dominira Hrvatski telekom. Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdili su nam da i oni istražuju HT-ovu kupnju EVO TV-a. U Hrvatskom su telekomu mirni jer smatraju da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uopće nije mjerodavna.

Izvor: HRT/HAKOM

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

TV N1 dobila nacionalnu frekvenciju u BIH

Televizija N1, koja radi u okviru kompanije United Media, dobila je nacionalnu dozvolu za zemaljsko …