24 srpnja, 2024 1:12 pm

GLAZBENA INDUSTRIJA 13

Synthesized Sudan: Astro​-​Nubian Electronic Jaglara Dance Sounds from the Fashaga

Sudan je država u sjeveroistočnoj Africi, po površini treća na kontinentu. Na sjeveroistoku izlazi 853 km dugom obalom na Crveno more, a graniči sa sljedećim zemljama: Egiptom na sjeveru, Libijom na sjeverozapadu, Čadom na zapadu, Srednjoafričkom Republikom na jugozapadu, Južnim Sudanom na jugu, Etiopijom na istoku. Ono što je ovu državu ove godine izbacilo u orbitu je društveno-politička previranja i nestandardni pristup tradicionalnom afričkom melosu.

Piše: Darko Brlečić

Ime sudanskog klavijaturista Jantra prevodi se kao “lud”, a naravno, njegove svirke su divlje.Kada se malo duže odsluša njegova svirka, taj pojam divlje se može protumačiti kao životni intezitet  koji donosi vedrinu.

Synthesized Sudan: Astro​-​Nubian Electronic Jaglara Dance Sounds from the Fashaga Underground zbirka je vrlo različite i regionalne plesne glazbe; raskalašena mješavina kozmičkih tipkovnica, petljastih melodija, isjeckanih ritmova i živahnih, ali hipnotičkih ritmova. “Jaglara” znači improvizirano, dok se “Fashaga” odnosi na sporno područje u ruralnom Sudanu blizu granice Eritreje i Etiopije. Ovdje ćete naći Jantru kako svira ulične rave pjesme, zabave, vjenčanja ili kane (stag dos) satima bez prekida, šaljući ljude u stanje oduševljenja.

Jantrina  glazba izvire iz moćnih sudanskih zvučnih sustava napravljenih po narudžbi, preko klavijatura koje su prilagođene na specijaliziranom tržištu za uključivanje sudanskih tonova.

Stvaranje njegove  ploče nije bilo bez izazova.  Ekipa je stigla je  u zemlju 2021. nakon vojnog udara, s vojnicima na ulicama, glavnim cestama i mostovima blokiranim, a nestankom struje satima. Također, zbog Jantrinog jedinstvenog stila sviranja, držanje u sterilnom okruženju za snimanje nije išlo. On jednostavno mora biti okružen ljudima, improvizacija mu donosi nova osvježenja. Jednostvano, Jantra voli stvarati melodiju u trenu.

Synthesized Sudan: Astro​-​Nubian Electronic Jaglara Dance Sounds from the Fashaga Underground je u prodaji za Ostinato Records.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Otkazi u globalnoj tehnološkoj industriji

Je li brzi rast tehnološke industrije došao po cijenu njezine radne snage? Suprotno općoj percepciji, …

Odgovori