24 srpnja, 2024 1:17 am

DAB – digitalni radio doseže prodaju preko 71 milijun u svijetu

Pripremio: Andrija Jovićević

WorldDAB-ov najnoviji tržišni izvještaj otkriva da je do kraja drugog tromjesečja 2018. više od 71 milijuna potrošača i automobilskih DAB/DAB+ prijemnika je bilo prodano u Europi i Aziji – s 58 milijuna u drugom tromjesečju 2017. godine.

Podaci objavljeni u WorldDAB-u temelje se na više izvora kako bi pružili sveobuhvatan pregled najnovijih statistika o prodaji DAB prijemnika, cestovnoj i populacijskoj pokrivenosti, penetraciji kućanstva i broju nacionalnih stanica na DAB/DAB+ u usporedbi s FM. Izvješće obuhvaća Australiju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju.

DAB bilježi značajniju aktivnost diljem Europe, Azije, Bliskog istoka i Afrike, a infografski podaci također sa statusom uvođenja na 21 tržišta u nastajanju, uključujući informacije o pokusima i pokrivenosti stanovništva.

Nalazi iz izvješća uključuju:

  • gotovo 12 milijuna prijemnika prodano je u Njemačkoj (11,8 milijuna), a 17 posto njemačkih kućanstava sada posjeduje barem jedan DAB prijemnik
  • U Velikoj Britaniji, 64 posto kućanstava ima najmanje jedan DAB radio i digitalno slušanje je više od 50 posto za tri uzastopna tromjesečja
  • Gotovo 6 milijuna prijemnika prodano je u Norveškoj (5.600.000)
  • U Švicarskoj 63 posto slušanja radija preko digitalnih platformi – s 34 posto putem DAB +
  • U Australiji, 60 posto novih automobila sada se prodaje s DAB +, od 47 posto u 2017. godini
  • Italija, Francuska, Nizozemska i Belgija pokazale su pozitivne pokazatelje rasta u prošloj godini

Patrick Hannon, predsjednik WorldDAB-a, komentirao je: “DAB, digitalni radio nastavlja značajno napredovati na više tržišta. Kumulativna globalna prodaja DAB prijemnika sada premašuje 70 milijuna jedinica. Jasno je da je DAB uspostavljen kao temeljna buduća platforma za radio u Europi i Australiji. Naš je sljedeći cilj vidjeti slične događaje u Africi, Bliskom istoku i Azije i Pacifiku.

Pitamo se kad će naša regulatorna agencija HAKOM shvatiti da je ona odgovorna za ovu regulaciju i da mora regulirati dolazak novih vozila u HR da posjeduju i DAB+ radio prijemnike kao i u ostalom dijelu Europe.  Nema smisla u prelasku na DAB+ tehnologiju ako u HR  samo pojedinci to posjeduju.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

TV N1 dobila nacionalnu frekvenciju u BIH

Televizija N1, koja radi u okviru kompanije United Media, dobila je nacionalnu dozvolu za zemaljsko …