23 srpnja, 2024 10:10 pm

Branson’s ‘Cosmic Girl’ spremna za rad

Virgin Orbit, novi naziv za tvrtku Virgin Galactic tvrtke Sir Richard Branson za satelitsku letjelicu, sada ima zrakoplov Boeing 747-400 u zračnoj luci Long Beach i spreman za konačne izmjene kako bi mogao nositi Bransonove LauncherOne rakete u svemir.

Zrakoplov, pod nazivom ‘Kozmička djevojka’, bit će opremljen vanjskom opremom koja 747 može pokrenuti svoje rakete s 33.000 stopa (10.700 metara) u svemir. Konačne izmjene uključuju novi stup iznad jedne od osnaženih krila zrakoplova. Projekt također ima žensku piloticu Kelly Latimer, koja ima vliko iskustvo kao bivši pilot test za NASA. Njezina zadaća, priznala je novinarima, neće biti lagana. Osim što će raketom i gorivom gorivom pod krilom morati nagibati zrakoplov na “prilično ekstremni kut” kako bi postavio raketu – i njegov satelitski teret – na putu prema gore u svemir.

“Mislim da će izazovi biti kada zapravo stavimo na pilon i raketu, i vidimo kakav učinak povlačenja i dizanja imamo na to krilo”, rekla je. “Mi znamo iz podataka o dinamici fluida .

Zrakoplov osigurava ogromnu fleksibilnost za  satelitski tim Virgin. Može letjeti iznad lošeg vremena i održavati brzu brzinu osvježavanja, kao i izbjegavanje drugih aktivnih lansera raketnih i tradicionalnih.

Bit će neke test letovi iz obližnje zraćne luke Mojave i zakazane za prvu polovicu 2018. No pravi se posao bavi lansiranjem satelita za OneWeb, gdje je Branson ulagač i ima ugovor za pružanje 39 lansiranja za OneWeb’s LEO konstelacije.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …