srpanj 18, 2018 2:40 am
Početna / Satelitska TV / Izrael želi ukinuti Al Jazeeru

Izrael želi ukinuti Al Jazeeru

Izraelski ministar za komunikacije, Ayoob Kara izjavio je kako planira ukidanje vjerodajnica novinara Al Jazeere, a zapravo zabranjuje  kanalu da radi u Izraelu.

Al Jazeera, kao odgovor, kaže da će poduzeti pravne radnje protiv odluke, i opisuje prijetnje kao “nedemokratski”. Kanal je kazao kako će nastaviti s radom u pojasu Gaze i iz okupirane regije Zapadne obale.
Kara je dodao da je već zatražio od Izraelskih kabelskih i DTH satelitskih operatera da blokiraju prijenos Al Jazeere. Međutim, Kara bi trebala odobrenje od Knesseta (parlamenta) da se krene naprijed s nekim elementima plana.

“U posljednje vrijeme, gotovo sve zemlje u našoj regiji utvrdile su da Al-Jazeera podupire terorizam, podržava vjersku radikalizaciju”, kazao je Kara. “I kada vidimo da su sve ove zemlje utvrdile činjenicu da Al Jazeera predstavlja alat islamske države (skupine), Hamasa, Hezbollaha i Irana, a mi smo jedini koji to nisu odredili, onda se ovdje događa nešto nelojalno „.

Hamas, islamska militantna skupina koja upravlja Gazom, osudila je taj potez. “Al-Jazeera je imala veliku ulogu u prenošenju palestinske pripovijesti s visokim profesionalizmom”, izjavio je Hazem Qassem, glasnogovornik Hamasa.

Udruga stranih novinara, koja predstavlja novinare koji obuhvaćaju Izrael i palestinske teritorije za međunarodne novinske organizacije, razgovarajući s Glasom Amerike, izjavila je kako je taj potez “zasigurno bio uzrok zabrinutosti”, dodajući kako će proučiti problem i odlučiti kako postupiti ,

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Sky IPTV pirat u zatvoru

Uredio: Andrija Jovićević Čovjek čiji je uređaj za streaming (IPTV) dozvolio je da tisuće kupaca …