25 srpnja, 2024 6:30 pm

Argentinci aktiviraju SIM kartice skeniranjem lica

Argentinsko regulatorno telo  Enacom, poziva  telekom operatere da koriste biometrijsku identifikaciju za novu SIM karticu, kako bi sprečiti krađu identiteta i hakovanje. Potpredsednik Ente Nacional De Comunicaciones Gustavo Lopez potvrdio je vest kako bi se sprečilo hakovanje mobilnih telefona preko   “SIM-swapping”.SIM-swapping to jest zamena SIM kartice je metoda preko koje hakeri preuzimaju kontrolu nad telefonom žrtve. Cela stvar radi po principu da kriminalac dođe do podataka žrtve (kućna adresa ili datum rođenja), kontaktira mobilnog operatera , ubedi ga da je on  žrtva i zatraži da se broj prebaci na novu SIM karticu u drugom uređaju, koji je u vlasništvu hakera.

Tako se može dobiti pristup nad  podacima žrtve i hakuje se račun osnivača i izvršni direktora Twittera Jacka Dorseyja, a SIM-swapping metoda je korištena za hakovsnje telefona ministra sigurnosti i pravosuđa Buenos Airesa, Marcela D’Alessandra i političara Diega Santillija.Očekuje se da  Enacom do kraja ovog meseca objaviti način na koji će se biometrijski sistem implementirati.  Implementacija  neće biti laka, zbog jeftinijih i starijih pametnih telefona koji nemaju skener otiska prsta ili prepoznavanje lica.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

LG predstavio prvi providni bežični TV

Na ovogodišnjem CES sajmu kompanija LG je predstavila prvi prozirni  i  bežični OLED televizor na …