24 srpnja, 2024 1:39 am

Total TV od 4.4.2016 prelazi u mpeg4

Autor: Andrija Jovićević

Total HD TV

Koliko Total TV korisnika će ostati zakinuto jer nemogu pratiti programe?

Nakon više od godinu dana pokušaja prelaska  sa SD tehnologije na mpe4 kako neslužbeno saznajemo, od ponedjeljka 4.4.2016. Total TV će jedan ili više svojih transpondera prebaciti iz DVB-S u DVB-S2(mpeg2 u mpeg4). Laički rečeno svi stari SD TotalTV prijemnici moraju se kod korisnika promijeniti u HD prijemnike kako bi mogli pratiti dalje programe.

dir. Krešimir Lovreček TOTAL TV Hrvatska
dir. Krešimir Lovreček TOTAL TV Hrvatska

Na taj način bi se trebalo osloboditi mjesta na transponderima ali također i povećati kvaliteta kanala (bitrate) s time da bi se povećao i kapacitet za nove SD mpeg4 programe. Total TV ima u planu da sve svoje transpondere prebaci iz iz starog mpeg2 u novi mpeg4 do kraja šestog mjeseca 2016. Također saznajemo da na transponderima koji će služiti samo samo za emitiranje HD programa, na tim transponderima emitirat će 8 HD programa sa statičkim multipleksom, što u konačnici znači da možemo očekivati bolji bitrate i bolju i kvalitetniju sliku na Sport Klub HD programima i na svim drugim HD programima,umjesto sadašnjih 4,5mb/s mogli bi očekivati oko 6,5 do 7mb/s,možda i više.

VIPSAT je je nakon kupovine DIGITV u Hrvatskoj imao relativno sličnu promjenu, tj. migraciju koju je uspio napraviti  u roku samo 3 mjeseca. Kod te migracije korisnika VIPSAT korisniku je bilo potrebno zamjeniti satelitsku antenu za veću satelitsku antenu i promjeniti satelitski prijemnik. Pomoć u toj migraciji uveliko je pomogla i Hrvatska Udruga NETCRO koja je sa svojim članovima tečničarima pomogla Vipnetu da što prije omogući korisnicima prijem sa nove satelitske pozicije.

Total TV migracija se svodi samo na zamjenu satelitskih prijemnika kod korisnika što je daleko jednostavnije. Zašto je potrebno tvrtci TotalTV skoro godinu i pol da napravi daleko jednostavniju promjenu nije nam jasno, ali nadamo se da neće biti puno korisnika zakinuto za gledanje nakon gašenja SD programa na satelitu.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …