18 srpnja, 2024 10:38 am

Sendy Audio high-end ortodinamičke planarne slušalice

Sendy Audio je podbrand  tvrtke Dongguan Sivga Electronic Technology Co., Ltd. Posvećen je izradi rafiniranih audio  proizvoda i proizvodnji različitih vrhunskih slušalica. Proces proizvodnje zahtijeva puno radne snage i vremena, od odabira materijala, rezanja, rezbarenja, poliranja do opetovanog sušenja. Boja i tekstura svakog kućišta slušalica je jedinstvena, što proizvodu dodaje neviđeni izniman šarm. Zbog složenog procesa, velikih poteškoća u obradi, dugog vremena izrade i oskudice materijala, nužan je za proizvodnju u malim količinama.

Piše: Darko Brlečić

Lagani dizajn,  osvježavajući, modni,  delikatne izrade, udoban za nošenje. Membrana velikog promjera 68 mm i visokoučinkovita elektroakustična pretvorba energije čine prirodne i meke vokale, duboke i čvrste basove, svijetle visoke tonove s jasnim detaljima, prozirnu i čistu zvučnu pozornicu. Slušalice su izrađene  od ružinog drveta s visokim sjajem na površini. Čelična mreža za ukrašavanje sunčevim zrakama  čini dizajn slušalica novim i jedinstvenim.  Mnogi misle da su ortodinamičke slušalice za ljude koji se oporavljaju od operacije slušnog aparata, možda ta informacija mnoge zbunjuje. No, zapravo, radi se o različitim nazivima za tu tehnologiju zvučničkih jedinica koja po tim imenom nije jako poznata.     Ortodinamički: Zapravo tehnički pojam koji je popularizirala Japanska  Yamaha iz davne  1976. da bi opisala  svoju liniju slušalica u to vrijeme koristeći tip jedinica  općenito poznat kao izodinamički, planarno-magnetski ili magnetostatski koji uključuje karakteristike dinamičkog i elektrostatičkog dizajna drajvera Od svih metoda pretvarača, možda najraskošnije zvuči elektrostatska metoda, gdje je velika tanka membrana suspendirana unutar magnetskog polja na koje djeluje električni impuls koji prolazi kroz nju. Prednost ovoga je vrlo brz napad budući da membrana može biti tanka i lagana s malo ili nimalo inercije. S druge strane,  ta tehnologija je užasno skupa i teška za korištenje. Međutim, pristojan način na pola puta je planarni magnetski (poznat i kao ortodinamički ili izodinamički) tip sonde. Umjesto da membrana bude ovješena između dva elektromagneta kao u elektrostičkoj metodi, ona je ovješena između dva skupa trajnih magneta; audio informacije se uvode kroz tanku žicu na membrani (zvučnoj  zavojnici) zbog čega reagiraju s magnetskim poljem u kojem su obješene. Iako ova dodatna težina čini membranu manje reaktivnom, ovo je mnogo jeftiniji i učinkovitiji način približiti se elektrostatičkom zvuku.  Neke prednosti ortodinamičkih slušalica u odnosu na njihove dinamičke analoge uključuju plosnatu jedinicu  s  zavojnicom koja kontrolira cijelu njegovu površinu.   Budući da membrana reagira cijelom površinom odjednom, ne mora biti kruta što smanjuje težinu i tromost. Rezultat je vrlo brz drajver koji je posebno dobar u  reproduciranju široke zvučne slike s velikom separacijom . Uglavnom, nešto nesvakidašnje.

Kućišta slušalica Sendy Audio  izrađena su od punog drveta (a ne od plastike) čime se dobivaju puno bolja akustička svojstva. Kombinacija prirodnih materijala i vrhunske tehnologije potpuno ih izdvaja od klasične ponude slušalica iz „pro-tehno“ svijeta.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …

Odgovori