25 srpnja, 2024 6:48 pm

Satelit SES-10 uspješno lansiran na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX

Satelit SES-10 pozicioniran na 67 stupnjeva zapadno omogućit će usluge DTH emitiranja, kao i uslugu za poduzeća i mobilne usluge diljem Južne Amerike

Tvrtka SES  objavila je kako je u četvrtak, 30. ožujka, u 18:27 sati prema EST vremenu, SES-10 satelit uspješno lansiran u svemir na raketi Falcon 9 tvrtke SpaceX iz NASA Kennedy Space centra na Floridi. SES-10 je prvi geostacionarni komercijalni satelit ikada lansiran na već korištenoj pogonskoj raketi prvog stupnja.

S 55 transpondera jačine 36MHz, od kojih je 27 inkrementalnih, a koji rade na Ku frekvencijskom pojasu, ova više-namjenska letjelica prvi je SES satelit potpuno posvećen pružanju usluga u Južnoj Americi. Snažne zrake SES-10 satelita pojačat će mogućnosti SES-a diljem regije na području pružanja usluga DTH emitiranja, usluga za poslovne korisnike i mobilnih usluga.

SES-10 satelit nadomjestit će kapacitete koje trenutno pokrivaju ostali SES sateliti na 67 stupnjeva zapadno te osigurati dodatan kapacitet za pokrivanje područja Meksika, Srednje Amerike, Južne Amerike i Kariba.

Sukladno ugovoru s Andskom zajednicom (Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru) satelit će funkcionirati kao satelit Andske zajednice Simón Bolivar 2 pružajući kapacitet svakoj od spomenutih zemalja. Projekt Andski satelit nastao je kao rezultat interesa država članica da imaju zajedničku satelitsku mrežu i iskoriste prednosti andskog spektra na 67 stupnjeva zapadno.

SES-10 satelit, koji se bazira na platformi Eurostar3000, izgradila je tvrtka Airbus Defence and Space. Satelit će koristiti električni pogonski plazma sustav za manevre u orbiti i kemijski sustav za početno podizanje u orbitu i neke manevre u orbiti.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …