24 srpnja, 2024 2:24 am

RFsemi prodan kineskoj tvrtki usred kontinuiranih gubitaka

Južnokorejski proizvođač analognih čipova RFsemi prodan je kineskom proizvođaču elektronike Jinping Electronics. Dakle, krenulo je poslovno preslagivanje na Azijskom tržištu.

Piše: Darko Brlečić

RFsemi je u ponedjeljak rekao da će se njegov najveći dioničar promijeniti s bivšeg izvršnog direktora Lee Jin-hyoa na Jinping Electronics. Kineska tvrtka će steći nove dionice vrijedne 20 milijardi wona koje će biti izdane 30. svibnja, a osigurat će i upravljačka prava. RFsemi je rekao da je cilj bio osigurati sredstva za svoje nove poslovne pothvate.

Južnokorejska tvrtka osnovana je 1999. godine i proizvodi čipove i LED svjetla kao što su mikrofoni i prigušivači prijelaznog napona. Tvrtka se donedavno proširila na proizvodnju čipova od silicij karbida i galij nitrida. Međutim, u tom je razdoblju zabilježio četiri uzastopne godine gubitaka; u 2019. izgubio je 800 milijuna; 2020. 2,1 milijarda wona; 2021. 1,1 milijarda wona, a prošle godine 10,5 milijardi wona. Njegov omjer duga porastao je sa 105% na 152% tijekom tog razdoblja. Leejeve dionice u tvrtki također su padale; u 2021. držao je ranih 20%, ali je prošle godine pao na srednjih 10%. Od studenog prošle godine pao je na 8,25%. Dionice koje drže članovi njegove obitelji u tvrtki također su pale u istom razdoblju. Jinping Electronics je osnovan 2018. sa sjedištem u Južnoj Koreji, ali njegov najveći dioničar je Jinping Technology Limited sa sjedištem u Hong Kongu. O Jinpingu se ne zna mnogo, ali možda ima veze s izvršnim direktorom RFsemija Koo Bon-jinom, trenutnim izvršnim direktorom Black Pearl Holdingsa. Koo je također radio u južnokorejskom ministarstvu financija u prošlosti, a bio je i izvršni direktor u tvrtkama Stonebridge Asset Management i True Investment. Kada je Koo imenovan glavnim izvršnim direktorom RFsemija, tvrtka je Black Pearl Holdingsu izdala konvertibilne obveznice u vrijednosti od 40 milijardi wona.

 

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …

Odgovori