23 srpnja, 2024 11:47 pm

Promax: Kako postaviti WiFi mreže i riješiti probleme s WiFi mrežom

Postoji WiFi pristupna točka u gotovo svakom domu koja podržava širok raspon aplikacija od općeg internet pregledavanja do streaming video usluga, a ne sasvim isti usput, i pate od mnogih različitih izvora smetnji. Ne samo da vaši susjedi imaju WiFi, ali možda imate i druge pristupne točke u kući ili izvan njih.

Bežične pristupne točke “niske gustoće”

Mnogi kućni uređaji koriste WiFi za povezivanje s internetom. Smart TV bi bio dobar primjer za to, ali postoje mnogi novi satelitski ili kabelski televizijski prijamnici koje uključuju WiFi pristupnu točku za streaming videozapisa na mobilne uređaje kao što su pametni telefoni ili tableti. Tako možete lako imati nekoliko pristupnih točaka kod kuće.  Ove vrste pristupnih točaka koje se koriste kod kuće ili u uredu obično se nazivaju “niska gustoća” jer podržavaju nizak broj istodobnih veza, najčešće deset ili dvadeset. Oni obično imaju jedan radio primopredajnik i mogu se konfigurirati za rad na određenom WiFi kanalu, da rade pod određenim “imenom” i obično imaju različite sigurnosne opcije i značajke.

Bežične pristupne točke “visoke gustoće”

Postoje i druge vrste pristupnih točaka koje se koriste u hotelima, konferencijskim centrima ili za velike skupove poput nogometnih stadiona koji se naziva “visoka gustoća”, podržavajući tisuće simultanih veza. Oni obično uključuju više radio prijemnika i dopuštaju dodatne značajke konfiguracije kao što je izlazna snaga prilagodba koja se ispostavlja važno kada fine podešavanje WiFi mreža na primjer.

Video je vrlo zahtjevna usluga za IP mrežu, a kamoli WiFi pristupnu točku. Video streaming putem WiFi-a bit će u središtu budućeg izdanja.

Prednosti i mane vašeg pametnog WiFi analizera

Nije neobično suočavati se s problemima s WiFi mrežama i nije ih vrlo lako razumjeti i popraviti. Dostupna je široka paleta tzv. “WiFi analizera” za mobilne telefone, tablete i PC računala, uključujući i naše vlastite, od kojih su mnogi besplatni ili podržani oglasom.

Iako su izvrsni u iskorištavanju mogućnosti mobilnog telefona ili WiFi računala, ne mogu se označiti kao pravi WiFi analizeri prvo jer nemaju pravi spektralni analizer za pokrivanje fizičkog sloja i drugo jer vide WiFi okolinu putem ”  “mobilnog uređaja WiFi radio primopredajnik. Analizer spektra bit će potreban da biste vidjeli smetnju bez WiFi-a, na primjer, kao što je objašnjeno kasnije.

Mjerila snage polja RANGERNeo nude novi set alata koji pomažu u borbi sa WiFi mrežom i pobjedu. Ovaj tekst obuhvaća njihovo prvo izdavanje.

RANGERNeo je nova vrsta multifunkcionalnih TV, satelitskih i WIFI analizera, namijenjenih za pomoć tehničarima ne samo za rješavanje problema distribucije signala linearnih TV (satelitskih, kablovskih, emitiranih), nego i za rješavanje brojnih izazova bežičnog svijeta i nove platforme za isporuku videozapisa.

Istraživanje terena

WiFi koristi  frekvencije ISM (Industrial Scientific Medical). Ne postoji licenca za rad u tim bendovima i zato ih koriste mnogi drugi uređaji poput Bluetooth slušalica, mikrovalnih pećnica, , bežičnih CCTV kamera, bežičnih telefona itd.

Već duže vrijeme WiFi sustavi koristili su gotovo 2,4 GHz band koji je daleko najpopularniji ISM bend. Sada je vrlo gusto naseljeno, čak i zasićeno na nekim mjestima, pa stoga neki novi sustavi koriste pojas 5 GHz. Nisu svi WiFi uređaji (telefoni, tablete, prijenosna računala) dvojni pojasevi (kompatibilni s 2,4 i 5 GHz) pa je to važno odlučivanje ako postavljate novu pristupnu točku.

Brzina od 2,4 GHz sastoji se od 14 x 5 MHz kanala (1-14), ali ih ne koriste sve zemlje. Kanal 14 se, primjerice, ne koristi u Europi. Tipična širina pojasa WiFi signala je 20 MHz, pa ako su pristupne točke postavljene na susjedne kanale, one će se preklapati. Brzina od 5 GHz uključuje više kanala sa širinom pojasa od 20 do 160 MHz. Nije tako univerzalno u smislu raspodjele kanala, ovisno o zemlji primjenjuju se različita pravila.

Brza pretraga na Internetu pružit će mnoge pojedinosti o točnoj dodjeli kanala i posebnostima u svakoj zemlji. Tablica u nastavku opisuje glavne praktične razlike između 2,4 i 5 GHz bendova:

Brzi pregled WiFi kanala u vašem području

Kada počnemo raditi, funkcija analizatora spektra pružit će vrlo dobar pregled WiFi situacije u području koje istražujemo. Također će nam omogućiti prepoznavanje naših pristupnih točaka, jer će se snaga signala povećati kad im se približimo. Također ih možemo identificirati po imenu (SSID ili ID-identifikator Set usluge) ako to znamo naravno.

WiFi kanali u tom području.

Iz gornje slike već se može izvući nekoliko zaključaka. Nekoliko pristupnih točaka može raditi na susjednim kanalima ili čak koristiti isti kanal. U oba slučaja među njima će biti prekinute smetnje, ali modulacijske sheme i protokoli koji se koriste u WiFi omogućavaju komunikaciju u tim uvjetima. Međutim kvaliteta komunikacije će se pogoršati jer nekoliko pristupnih točaka koristi isti kanal ili ako se preklapaju sa susjedima ili ako imaju veliko radno opterećenje.

Budući da je ISM bend slobodan, možete kontrolirati samo vaše pristupne točke i tako instaliranje i postavljanje WiFi sustava završava kao balansiranje između činjenja ispravne stvari i razumijevanja vašeg okruženja

Jačina signala i SNR. Granica raspona.

Da bi koristili pristupnu točku, WiFi uređaji u tom području morat će dobiti dovoljno signala iz njega. Na isti način pristupna točka također mora moći primati signale s WiFi uređaja pokušavajući uspostaviti komunikaciju s njom. To je dvosmjerna komunikacija. Mi ćemo uzeti signal Access Point kao referentnu pretpostavku da ako to radi na jedan način, to će raditi i na drugi način. Ako mogu primiti signal iz pristupne točke tako da će pristupna točka moći primiti signal s bilo kojeg uređaja na mojoj lokaciji. Prva stvar koju treba pogledati bit će jačina signala. To će se izvršiti pomoću očitanja RSSI (Signal Strength Signal).

Budući da može postojati više izvora buke i smetnji, jačina signala sama po sebi nije dovoljna za određivanje pokrivenosti pristupne točke ili na taj način ograničenje raspona raspona. Pogotovo ako vaš sustav radi u gusto naseljenim područjima, šanse su da buka i smetnje ograničavaju vašu komunikacijsku kvalitetu i prije nego što snaga signala. SNR (Signal-Noise Ratio) mjeri razliku između jačine signala i buke i tako je dobar pokazatelj kvalitete signala.

SNR ima izravan utjecaj na brzine prijenosa podataka u WiFi mreži. Što je SNR veći, to su veće brzine prijenosa podataka. Stoga je preporučljivo pratiti SNR za granične istrage vašeg raspona. Međutim, ne postoje univerzalne brojke. Ne zaboravite da naše pristupne točke dijele propusnost s drugima koje ne možemo kontrolirati, niti svi WiFi uređaji imaju istu osjetljivost, ali kao pravilo SNR u rasponu od 25-30 trebali bi označiti pokrivenost vaše pristupne točke.

I RSSI i SNR prikazani su gore desno na RANGERNeovom analizatoru spektra.

kućna mjerenja. 1 metar, 10 metara i 14 metara od WiFi usmjerivača.

Self-induced smetnje: ne-preklapajući WiFi kanali

U idealnom svijetu gdje ništa drugo ne koristi našu širinu pojasa bi imalo puno smisla izbjeći stvaranje vlastitih smetnji. To se lako može dogoditi ako radimo više pristupnih točaka, a mi ne uredno organiziramo kanale koje koriste.

Većina WiFi usmjerivača će biti unaprijed konfigurirana za automatsko odabiranje kanala. U ovom načinu pristupna točka odabire kanal na temelju razloga koji su ugrađeni u svoj softver. Ovo nije uvijek dobar izbor. Ručni odabir kanala će vas obavijestiti gdje je vaša Pristupna točka i sada će biti, jer će ostati tamo.

Postoji ograničen broj ne preklapajućih kanala koje možete odabrati ovisno o postavkama propusnosti. Imajte na umu da tipična pristupna toćka od 20 MHz ima četiri kanala. Tablica u nastavku opisuje situaciju:

Non-overlapping Wi-Fi channels
Ne preklapajući 2,4 GHz WiFi kanali. Izvor: WikiMedia Commons.

Prva opcija opisuje ono za što vjerujemo da je najtipičniji scenarij, a kanali 1, 6 i 11 (14 koji se ne koriste u EU) ne preklapaju. Recimo da koristimo dva WiFi usmjerivača, na primjer. Tada možemo odabrati kanale 1 i 6, 1 i 11 ili 6 i 11.

Promatrajući vašu WiFi okolinu

Ali mi nismo sami i bit će mnogo drugih WiFi i ne-WiFi uređaja koji koriste isti frekvencijski pojas koji počinje s vašim susjedskim pristupnim točkama. Bilo bi vrlo zanimljivo izviđati band kako bi utvrdili koji kanali podržavaju (1) manju količinu pristupnih točaka i (2) manje prometa. Dvije različite stvari, broj postaja koje koriste kanal i obujam prometa kojim upravljaju.

Broj pristupnih točaka koji djeluju na jednom kanalu može se čitati izravno s N.AP na zaslonu. Što je ovaj broj manji, naravno.

 

Postoje 4 pristupne točke pomoću kanala 4.

Možda imate situaciju u kojoj se kanal koristi samo jednom ili dvije pristupne točke, ali oni obrađuju toliko prometa da kanal čini krajnje nepraktičnim. Što su razine aktivnosti pristupne točke veće, to je veća dostupnost kanala.

To se može tumačiti iz MaxPower i AvPower očitanja, ali u ovom slučaju i grafika “temperature” RANGERNeovog analizatora spektra postaje praktična, svjetlija grafika veća je upotreba kanala, tako da možete imati jednake informacije na prvi pogled.

Pristupna točka pruža YouTube videozapis na tri mobilna uređaja.

Promatranje vaše okoline bez Wi-Fija

Svaka opreme koja koristi ISM bend može stvoriti smetnje, podići razinu pozadinske buke smanjujući SNR i utjecati na rad vaših pristupnih točaka. Bluetooth periferne uređaje, bežični telefoni ili čak bebeni monitori i mikrovalne pećnice djeluju u istom frekvencijskom području. Slike u nastavku opisuju dva primjera takve smetnje.

Još jednom je funkcija analizatora spektra od vitalnog značaja za otkrivanje, prepoznavanje i pokušaj ublažavanja tih izvora smetnji.

Mehanizam mikrovalnih pećnica vidljiv je upravo iznad kanala 14, ali vjerojatno povećava razinu buke u cijeloj vrpci.
Bluetooth smetnje na kanalima 1, 2, 3, 8, 9, 10.

Bluetooth uređaji upotrebljavaju modulirane frekvencije uskih frekvencijskih frekvencija i imaju tendenciju stvaranja smetnji u cijelom pojasu. Iako Bluetooth koristi nisku snagu i nizak raspon, mnogi uređaji koji istodobno djeluju na istom području mogu imati utjecaja na vaš WiFi prijem.

PROMAX je vodeći proizvođač ispitnih i mjernih sustava, opreme za emitiranje i distribuciju TV signala. Njihove linije proizvoda uključuju mjerne instrumente za kabelsku televiziju, satelitsku televiziju, emitiranje, bežične i svjetlovodne mreže, FTTH i GPON analizatore. Modulatori DVB-T, IP streameri ili IP pretvornici (ASI, DVB-T) su među najnovijim razvojem tvrtke.

Komentari

comments

O Dragan Arunović

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …