24 srpnja, 2024 1:43 pm

Povijest ASTRA satelita je od samog početka prava priča o uspjehu.

Pojavom satelitske televizije pod okriljem ASTRA satelita došlo je do tektonskih promjena u proizvodnji i distribuciji tv i radio programa. Pa da vidimo jednu kronologiju uspona.

Piše: Darko Brlečić

1970-e: Luksemburg osigurava satelitske dozvole. U Njemačkoj su televizijski gledatelji navikli su na izbor između samo tri TV programa, sve je ovisilo o umješnosti samih konzumenata, ako su imali adekvatne antenske sustave. U to doba dok su mnoge zemlje korsitile klasične sustave, Njemačka je imala alternativu preko kabelske koja je išla preko posebni kanala koja je dizajnirala Poštanka služba, te prvi modeli satelitskog prijema. Sve ovo potonje nije bilo previše financijski dohvatljivo. Ipak, na Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 1977., Luksemburg je mudro osigurao dozvole za kasnije lansiranje satelita u orbitu za komercijalnu upotrebu.

 

Osnivanje SES S.A. i lansiranje ASTRA 1A U 80-ima je ponuda programa konačno postala raznovrsnija. Po prvi puta emitirani su i privatni kanali, čime je osigurana dosad neviđena raznolikost programa. Velika većina njemačkih televizijskih gledatelja i oni u okruženju ,  umirala je od želje da može pratiti nove kanale. Kako bi se zadovoljila ova potražnja, u ožujku 1985. u Luksemburgu je osnovan SES S.A. osnovan. Dana 11. prosinca 1988. godine lansiran je prvi komunikacijski satelit pod nazivom ASTRA 1A, čijih je 16 transpondera moglo emitirati sve dostupne TV programe. Preduvjet za izravan satelitski prijem također je bio brzi tehnički razvoj LNB tehnologije. Omogućio je privatnim kućanstvima prijem svih dostupnih TV programa sa satelitskom antenom promjera samo 60 cm. To je za ono doba bio konkretan tehnološki iskorak.

Širenje satelitskog sustava ASTRA U 90-ima je dodano sve više kanala i programske ponude. Nakon uspješnog puštanja u pogon ASTRA 1A, u ožujku 1991. lansiran je još jedan satelit. Posebna stvar u vezi s tim: ASTRA 1B je manevrirana na istu orbitalnu poziciju kao ASTRA 1A (19,2 stupnja istočno), što je značilo da se frekvencijski rasponi obaju satelita mogu dijeliti, a broj transpondera može se povećati na 32. Između 1993. i 1999. dodano je još šest satelita (ASTRA 1C do 1H), što je dodatno proširilo kapacitet transpondera na 19,2 stupnja istočno. Trenutno su četiri satelita u ovoj orbitalnoj poziciji. Koliko je satelitski sustav ASTRA bio ispred svog vremena govori i podatak da se od tadašnjih 120 transpondera već 56 koristilo digitalno. Osim televizijskih kanala, korisnici su mogli po prvi puta uživati u prijemu mnogobrojnih radijskih kanala širokog spektra u digitalnoj CD kvaliteti. Mnogi proizvođači audio opreme su u svoj portfelj implementirali zasebne komponente za prijem Digitalnog Satelitskog radijskog programa.

Danas, prijem satelitskih programa je na višoj razini nego ikada. Godine 2012 došlo je do prelaska s analognog na digitalni satelitskim prijem. S vremenom je televizija  putem ASTRA satelita postala  besplatna, dobivate je bez ugovora i nudi legendarnu raznolikost programa. Kvaliteta slike i zvuka (HD, UHD, Dolby Digital) je jednostavno fantastična. I ne zaboravite: zahvaljujući modernoj satelitskoj tehnologiji, čak i stambene zgrade ili cijele gradske četvrti sada mogu biti opskrbljene jednim sustavom prijema.

Komentari

comments

O Darko Brlečić

Pročitaj i ovo

Kraj za 4Music, KISS, Magic TV, The Box, Kerrang na Astra 28,2 E

Na britanskom  tržištu ugašeno je nekoliko muzičkih kanala koji su emitovali slobodno (FTA) na satelitu …