15 srpnja, 2024 11:06 pm

Panasonic predstavlja Ultra HD Blu-ray playere

DMP-UB400, UB310 i UB300 

 Panasonic je danas najavio tri nova UHD Blu-ray playera – modele DMP-UB400, UB310 i UB300. Ultra HD Blu-ray je video standard iduće generacije koji korisnicima donosi visokokvalitetni prikaz 4K slike, ali također i podršku za BT.2020 set standarda. Ti standardi, pak, korisnicima donose veću skalu boja što za posljedicu ima prikaz slike koji djeluje bogatije i življe. Također, ove inovacije predstavljaju garanciju da će Blu-ray playeri igrati važnu ulogu i u godinama koje dolaze, u vezi s, primjerice, i 8K rezolucijom slike.

Oštra i prekrasna slika

Novi Panasonicovi Ultra HD Blu-ray playeri reproduciraju nijanse i detalje kao nikada do sada, zahvaljujući visokoj 4K rezoluciji. Playeri korisnicima donose dojam dubine slike koji je vjeran stvarnosti i žive boje putem snažnog kontrasta između tamnih i svijetlih dijelova slike. Ukratko, uređaji uvijek isporučuju oštru i lijepu sliku koju dodatno obogaćuje glatki prikaz pokreta.

PHL-ov (Panasonic Hollywood Laboratory) Blu-ray R&D odjel također dao svoj obol razvoju modela DMP-UB400, UB310 i UB300. Stručnjaci iz PHL-a izradili su i podesili novi procesor kako bi korisnicima omogućili pristup iskustvu kućne zabave upravo na onaj način na koji su to zamislili proizvođači televizijskog sadržaja.

Za dodatnu dozu fleksibilnosti i praktičnosti, DMP-UB400 posjeduje duple HDMI izlaze. Odvajanjem video od audio signala prijenos i slike i zvuka je jasniji i precizniji. DMP-UB400, UB310 i UB300 također podržavaju i audio formate visoke rezolucije kao što su WAV, FLAC, ALAC i DSD, kao i popularni 4K Video-na-zahtjev (VOD).

Što je to Ultra HD Blu-ray?

Ultra HD Blu-ray je Blu-ray disk-format iduće generacije koji podržava 4K. Osim toga, on čak i nadilazi 4K rezoluciju (3840 x 2160) kako bi postigao reprodukciju 4K slika koja je posve vjerna stvarnosti s visokim frame rateom od 60p-a te BT.2020 širokom skalom koja dodatno poboljšava reprodukciju boja.

Originalne tehnologije za poboljšanje slike vjerno reproduciraju originalni zapis
Modeli DMP-UB400, UB310 i UB300 posjeduju 4K procesor imena HCX (Hollywood Cinema Experience) za obradu Ultra HD Blu-ray formata. Procesor je naslijedio iznimne mogućnosti obrade slike od DMP-UB900/700 Blu-ray playera koji su predstavljeni prošle godine. Procesor reproducira i UHD Blu-ray i 4K zapise s Interneta uz precizan prikaz boja i optimalne razine svjetline.

U običnom up-samplingu, sustav uzorkuje susjedne, niske i visoke piksele boja i zatim se njima služi u kreiranju prijelaznih piksela putem “2-tap” procesa.

Panasonicovi uređaji koriste “multi-tap” proces kako bi se, osim analize visokih i niskih piksela, provela i njihova usporedba, zbog čega je moguć nastanak optimalnih piksela. Povećanjem preciznosti “multi-tap” procesa kako bi se postigla interpolacija dekodiranih 4K (4:2:0) signala iz UHD Blu-ray sadržaja u 4K (4:4:4) uređaji imaju mogućnost reprodukcije prekrasne, prirodne slike koja se odlikuje realističnom dubinom i živim bojama. Također, DMP-UB400, UB310 i UB300 posjeduju i originalnu “4K Direct Chroma Up-Scaling” funkciju koja omogućuje reprodukciju slike 4K kvalitete i živih boja iz 2K sadržaja. Televizor (4K/60p/4:4:4-kompatibilan) s uređajem mora biti povezan putem kompatibilnog 18-Gbps brzog kabela. Kada je posrijedi reprodukcija UHD Blu-ray sadržaja, za rezoluciju 4K/24p izlazni format je 4:4:4/36-bit dok je za 4K/60p signal 4:2:2/36-bit.

Osim širokog raspona kada je riječ o kontrastu, UHD Blu-ray slika mora se odlikovati i jasnim prikazom detalja bilo u tamnim bilo u svijetlim dijelovima kadra. Nova funkcija maksimizira tu vizualnu izražajnost koja je inherentna UHD Blu-ray formatu. Također, funkcija isporučuje sliku s većom razinom svjetline i ljepote nego što je to slučaj s običnim Blu-ray diskovima koji se reproduciraju na TV-ima koji nisu HDR kompatibilni. Osim toga, uređaji vrhunski reproduciraju i svijetle i tamne dijelove kadra neovisno o okruženju*. Mračne scene obično je teško vidjeti na ekranu u prostorijama u kojima ima puno svjetla. U takvim situacijama, korisnici mogu aktivirati funkciju koja će osjetno povećati razinu svjetlosti u onim mračnijim dijelovima kadra. Čak i kada se koristi ta funkcija, slika je i dalje podvrgnuta procesu analize i optimizacije.

Originalne audio tehnologije za bogatu reprodukciju zvuka

DMP-UB400 posjeduje dva HDMI izlaza kako bi se odvojeno isporučio TV signal (4K Video) i audio signal. Dupli HDMI set odvaja audio od video signala kako bi se smanjila količina šuma i postigla audio reprodukcija visoke kvalitete.

DMP-UB400, UB310 i UB300 osmišljeni su i izrađeni s ciljem audio reprodukcije visoke kvalitete. Izuzev konvencionalnih WAV/FLAC/MP3/AAC/WMA formata, DSD (5.6MHz/2.8MHz) i ALAC datoteke također je moguće reproducirati. Jednostavno spojite uređaj na vaš kućni audio sustav i uživajte u glazbi reproduciranoj u studijskoj kvaliteti.

Karakteristični, topao i ugodan zvuk cijevnih pojačala player UB400 vjerno simulira.  Korisnici mogu uživatu u šest različitih vrsta zvuka na visokoj razini kvalitete, uključujući i cijevni s 96kHz / 192kHz up-samplingom.

Pametno povezivanje

Kako potražnja za 4K sadržajem nastavlja rasti, DMP-UB400, UB310 i UB300 Blu-ray playeri opremljeni su podrškom za 4K VOD (Video on Demand) servise te tako korisnicima koji zahtijevaju vrhunsku kvalitetu slike i zvuka pružaju novo gledateljsko iskustvo.

Korisnici također mogu reproducirati 4K video zapise (MP4) koje su zabilježili fotoaparatom ili kamkorderom. A i JPEG podatke mogu spremiti u 4K rezoluciji. To korisnicima omogućuje uživanje u sjećanjima s putovanja i godišnjih odmora u njihovoj prirodnoj ljepoti, bilo da se radi o prekrasnim pejzažima ili o dragim fotografijama  prijatelja i obitelji.

DMP-UB400, glavne karakteristike:

Visoka kvaliteta slike

 • Ultra HD Blu-ray Playback (4K)
 • HCX Processor for Ultra HD Blu-ray
 • 4K Direct Chroma Up-scaling
 • 4K 60p/50p Output
 • Multi Content 4K Up-scaling
 • Full-HD 3D Blu-ray DiscTM Playback
 • Picture Type Presets

Visoka kvaliteta zvuka

 • TWIN HDMI PURE AV (Twin Isolated Output)
 • High Clarity Sound Premium
 • HDMI Low Clock Jitter Process
 • Digital Tube Sound with Up-sampling
 • High-resolution Audio Playback (DSD (2.8 MHz/5.6 MHz), ALAC, FLAC, WAV)
 • 192-kHz/96-kHz Surround Re-master

*1 Zahtjeva vezu s internetom.

DMP-UB310/300 Main Features

Visoka kvaliteta slike

 • Ultra HD Blu-ray Playback (4K)
 • HCX Processor for Ultra HD Blu-ray
 • 4K Direct Chroma Up-scaling
 • 4K 60p/50p Output
 • Multi Content 4K Up-scaling
 • Full-HD 3D Blu-ray DiscTM Playback
 • Picture Type Presets

Visoka kvaliteta zvuka

 • HDMI Low Clock Jitter Process
 • High-resolution Audio Playback (DSD (2.8 MHz/5.6 MHz), ALAC, FLAC, WAV)

*1 Zahtjeva vezu s Internetom.

*2 Soma na modelu DMP-UB310.

Komentari

comments

O Andrija Jovićević

Glavni i odgovorni za ovaj sajt. Radi s puno ljubavlji i entuzijazma

Pročitaj i ovo

Yamaha Digital Sound Projector: Inovacija u Kućnom Kinu

Kao vrsni poznavatelj audio/video segmenta iz porfelja Japanske Yamahe, mogu slobodno potvrditi da nije bilo …