15 srpnja, 2024 11:09 pm

Microsoftova umjetne inteligencije pomaže u skraćenju dijagnoza rijetkih bolesti u djece

 Marina Barić

U prosjeku je potrebno oko 5 godina za dijagnozu rijetke bolesti kod djeteta – što je predugo i treba se promijeniti. Zajedničkim projektom Microsofta i partnera udružile su se zajednice rijetkih bolesti s tehnološkom zajednicom kako bi pomogle riješiti problem 

Kompanija Microsoft, zajedno s partnerima – kompanijom Takeda i udruženjem EURORDIS – Rare Diseases Europe – objavljuje prvu studiju „Završetak dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima“.

  1. godine, Microsoft, Takeda i EURORDIS – Rare Diseases Europe udružili su snage i pokrenuli Globalnu komisiju s ciljem završetka dijagnostičke odiseje za djecu s rijetkim bolestima. Globalna komisija je multidisciplinarna grupa stručnjaka iz cijelog svijeta koji u komisiju donose kreativnost, tehnološku ekspertizu i strast za ubrzanjem vremena dijagnoza.

Kad je u pitanju dijete s rijetkom bolešću, potraga za dijagnozom može se pretvoriti u odiseju. Previše obitelji diljem svijeta ide od liječnika do specijalista i natrag, samo kako bi primili višestruke pogrešne dijagnoze. Globalna komisija stoga je napravila djelotvorne preporuke koje će ubrzati vrijeme potrebno za dijagnozu rijetke bolesti. Mnoge od preporuka odnose se na različite izazove koje na jedinstven način može riješiti samo tehnologija.

Potencijal platforme Azure prepoznat je i u Hrvatskoj – lokalna tvrtka NEWTON Technologies Adria je odabrala suradnju s Microsoftom Hrvatska te ponovno radi iskorak u inovativnosti kombiniranjem svoje tehnologije s najboljom svjetskom tehnološkom platformom u oblaku – Microsoft Azure.

Globalna politika Komisije jest da rijetke bolesti moraju biti prepoznate kao prioritet međunarodnog javnog zdravlja. Komisija zagovara uspostavljanje politika za poboljšanje učinkovitosti, smanjenje troškova i povećanje pristupa pacijentima kako bi se podržala uspješna provedba preporuka izvješća.

Tijekom naredne godine, komisija će se usredotočiti na tri područja:

  1. Provedba pilot-projekata temeljenih na tehnologiji

Razvoj dokaznog koncepta za tehnološka rješenja koja komisija predlaže glavni je prioritet. Počevši od nekoliko definiranih geografskih područja, komisija će naučiti važne lekcije uz koje će proširiti inovacije i u druge zemlje.

  1. Korištenje tehnologije za prevladavanje prepreka u zemljama s nižim dohotkom

Obitelji koje traže dijagnozu u zemljama u razvoju često se suočavaju s izazovima slabog zdravstvenog sustava, nedostatkom stručnjaka i ograničenim pristupom zdravstvenoj skrbi, osobito ako žive u udaljenim zajednicama – ovi faktori iznimno otežavaju prepoznavanje rijetkih bolesti. Pomažući zemljama da iskoriste tehnologiju, moći će se zaobići uobičajene zapreke kako bi pružatelji usluga mogli pružiti prijeko potrebne dijagnostičke alate i resurse.

  1. Mjerenje napretka

Cilj komisije je da njeno izvješće postane plan za zajednicu rijetkih bolesti i da će njene preporuke za okončanje dijagnostičke odiseje provoditi pacijenti i njihove obitelji, zaposlenici u zdravstvu, stručnjaci, bolnički sustavi i donositelji odluka. Komisija razvija okvir za praćenje mjera poduzetih nakon ovog izvješća i raduje se napretku u 2020. godini.

Studija i više informacija o Globalnoj komisiji dostupno je na web odredištu http://www.globalrarediseasecommission.com/.

 

Komentari

comments

O Marina

Pročitaj i ovo

Linija Philips monitora E1 dobiva četiri nova modela bogata značajkama za poboljšanje produktivnosti i optimalnu učinkovitost

Ugodni oku Philips 27E1N1800A, 27E1N1800AE, 27E1N1900AE i 32E1N1800LA monitori su opremljeni 27”/68,6 cm ili 32”/80 cm 4K UHD uglađenim zaslonima elegantnog …