24 srpnja, 2024 1:42 am

Microsoft: 150 miliona ljudi loguje se bez šifre

Microsoft je objavio da broj korisnika koji se loguju na njihove sisteme bez upotrebe šifre raste iz meseca u mesec i da je dostigao brojku od 150 miliona mesečno. Među servisima kojima se najviše koriste nalaze se Azure, GitHub, Office i Xbox. Umesto klasičnog unosa šifre, korisnici upotrebljavaju Windows Hello (prepoznavanje otiska prsta i lica), kao i Microsoft Authenticator App, aplikaciju zasnovanu na FIDO-2 bezbednosnim ključevima za pristup raznim online nalozima.

Jedan od ciljeva kompanije je da svoje korisnike „nateraju“ da više koriste ove načine pristupa servisima (multifaktorsku autentifikaciju ili rešenja koja ne zahtevaju unos šifre), jer se manje izlažu bezbednosnim rizicima.Microsoft je saopštio da je prošle godine MFA uspela da blokira 99.9 procenata pokušaja napada na naloge korisnika.Ova rešenja doprinose boljoj sigurnosti,i donose ekonomske benefite smanjenja koštanja tehničke podrške, jer korisnici neće zaboravljati šifre i tražiti od administratora da ih resetuju.Više od 90 procenata zaposlenih u Microsoft-u koristi pristupe servisima bez upotrebe šifre, i da je kao rezultat toga, trošak podrške u kompaniji smanjen za 87 procenata.

Komentari

comments

O Dragan Brčina

Veliki entuzijasta satelitske tehnike. Sa velikom voljom i veseljem prenosi satelitske vijesti čitateljima već nizom godina. Posebna strast je informiranje čitatelja gdje i kako gledati prijenose fudbala, tenisa, košarke i formule...

Pročitaj i ovo

Tajvanski dobavljači tehnologije napreduju na AI poslužiteljima zbog velikog rasta u lipnju

Prema podacima koje je prikupio Nikkei, vodeći tajvanski dobavljači čipova i tehnoloških uređaja bilježe snažan …